Paus Franciscus tijdens de WJD in RioMaar liefst drie miljoen katholieke jongeren ontmoetten paus Franciscus in Brazilië. Van 23 t/m 28 juli 2013 vonden in Rio de Janeiro de Wereld­jongeren­dagen plaats. Vandaag keerden de meesten alweer terug op Schiphol. Maar liefst drie miljoen katholieke jongeren ontmoetten paus Franciscus in Brazilië. Van 23 t/m 28 juli 2013 vonden in Rio de Janeiro de Wereld­jongeren­dagen plaats. Vandaag keerden de meesten alweer terug op Schiphol.

Uitspraken van de paus

  • “Er zijn geen grenzen; Hij zendt ons naar iedereen, niet alleen voor een paar mensen die we kennen of op ons lijken. Wees niet bang en vertel overal over Christus, ook aan degenen die het niets lijkt te kunnen schelen.”
  • Paus Franciscus tijdens de WJD in Rio“Ik zou willen dat vooral jullie, Latijns-Amerikaanse jongeren, deze opdracht goed in je oren knopen. Paulus zegt: wee mij, als ik het Evangelie niet verkondig. Het Evangelie zit in de genen van dit continent en heeft al vele vruchten voortgebracht. Nu ligt de verkondiging in jullie hand. De Kerk heeft jullie nodig.”
  • “De beste manier om te evangeliseren is samen met andere jongeren. Dit pad moeten jullie volgen. Misschien denk je: dat kan ik helemaal niet. Je angst verschilt niet veel van die van Jeremiah. Maar God zegt tot jou, zoals tot Jeremiah: wees niet bang, want Ik ben bij je. Als we Christus gaan verkondigen, gaat Hij altijd met ons mee. Hij laat je nooit alleen, hij wijkt geen moment van je zijde.”
  • “Jezus zei niet, een van jullie gaat, maar jullie allemaal. Wees je bewust dat de hele Kerk en de hele gemeenschap van heiligen aan jullie kant staat. Jezus vormde een groep, een gemeenschap.”
  • “Ik richt mij nu tot jullie, priesters die straks concelebreren. Jullie begeleiden jonge mensen, dat is geweldig. Maar dat is een deel van de reis. Blijf hen nabij, help hen actief deel te worden van de Kerk. Laat ze nooit alleen.”
  • “'Zing een nieuwe lied voor Heer'(Psalm 95,1) (…) Het is het lied van jouw leven, over hoe wij ons leven laten identificeren met dat van Jezus, en zijn leven is een leven in dienst van anderen. Paulus zegt: ik heb me de slaaf gemaakt van allen om zoveel mogelijk mensen voor Christus te winnen. Evangeliseren betekent je egoïsme overwinnen; dienen door de voeten van je broeders en zusters te wassen, zoals Jezus dat deed.”
  • “Zo ontdek je dat wie evangeliseert, zelf de Blijde Boodschap ontvangt; dat wie vreugde geeft, vreugde ontvangt. Ga, wees niet bang, dien!”
  • “Jezus Christus rekent op jullie, de Kerk rekent op jullie, de paus rekent op jullie. Moge Maria jullie altijd genadevol nabij zijn. ‘Ga, en maak alle volken tot mijn leerlingen.’ Amen.”

Geschiedenis

Logo's van vorige WJDsIn 1984 werden de Wereld­jongeren­dagen in het leven geroepen door paus Johannes Paulus II om een hart onder de riem te steken van de jonge gelovigen en als een belangrijk onderdeel van de evangelisatie. De Wereld­jongeren­dagen brengen vooral jongeren tussen de 16 en 35 bijeen om na te denken over de rol van God in het hedendaagse leven.

jaar   plaats   # deelnemers
1984   Rome, Italië   300.000
1985   Rome, Italië   300.000
1987   Buenos Aires, Argentinië   1.000.000
1989   Santiago de Compostela, Spanje   400.000
1991   Czestochowa, Polen   1.600.000
1993   Denver, USA   500.000
1995   Manilla, Filippijnen   4.000.000
1997   Parijs, Frankrijk   1.200.000
2000   Rome, Italië   2.000.000
2002   Toronto, Canada   800.000
2005   Keulen, Duitsland   1.200.000
2008   Sydney, Australië   225.000
2011   Madrid, Spanje   2.000.000
2013   Rio de Janeiro, Brazilië   3.000.000

Voorprogramma's

Voorafgaand aan de Wereld­jongeren­dagen zijn er steevast voorprogramma’s, dit jaar waren er van 15 t/m 22 juli vier verschillende voorprogramma’s in Suriname en Brazilië. Deze voorprogramma’s zijn een beproefde manier om alvast in de stemming te komen en hebben als bijkomend voordeel dat de jongeren een beetje over de jetlag heen kunnen komen.

Programma

Op maandag arriveerde paus Franciscus reeds in Rio de Janeiro en dinsdag had hij een rustdag. Voor de jongeren werden dinsdag de WJD geopend met een Eucharistieviering op het beroemde en beruchte strand van Copocabana. Woensdag bezocht de paus per helicopter Aparecida, de belangrijkste bedevaartsplaats van Brazilië met acht miljoen pelgrims per jaar.

Het podium op het strand van CopocabanaDonderdag was een drukke dag voor de paus. Allereerst nam hij de sleutel tot de stad in ontvangst en zegende hij de Olympische vlaggen. Daarna bracht hij een bezoek aan de sloppenwijk Varginha waarbij hij de tijd nam om persoonlijk met enkele bewoners te praten. Vervolgens vond de welkomstceremonie plaats op het strand met de jongeren.

Vrijdag volgde het Angelus en 's avonds de Kruisweg. Zaterdag was er weer een Eucharistieviering met de paus en 's avonds de traditionele Avondwake. De jongeren overnachtten deze laatste nacht van het officiële programma op het strand.

Zondag was de Slotviering met naar schatting 3.000.000 jongeren waarmee deze WJD de grootste bijeenkomst was sinds WJD 1995 in Manilla, Filippijnen.

Paus weer terug in Rome

Zondagavond vloog paus Franciscus weer terug naar Rome. Middels een tweet maakte paus Franciscus bekend dat hij weer thuis is. “Ik ben weer thuis, en ik verzeker jullie dat mijn vreugde groter is mijn vermoeidheid!”

Bij thuiskomst ging paus Franciscus overigens rechtstreeks naar de Basiliek van Santa Maria Maggiore om bij Maria te bidden. Als cadeau liet hij een groen sportshirt en een voetbal achter aan de voeten van het beeld van Maria.

Modderpoel

Vanwege de regen was het veld, dat speciaal was aangelegd voor een deel van het programma, veranderd in een grote modderpoel. Op het laatste moment heeft de organisatie besloten alle ontmoetingen met de paus op het strand van Copocabana te houden.

Knuffel voor Annemarie

Knuffel voor AnnemarieDe Utrechtse biologiestudent Annemarie Scheerboom heeft donderdagavond de paus in het Nederlands toegesproken namens alle Europese WJD-pelgrims. Na afloop gaf de paus haar een echte knuffel.

Annemarie: “De paus vroeg waar ik vandaan kwam. Toen zei ik ‘Holland’. Toen zei hij in het Nederlands: ‘Hoe gaat het?’ ’Goed’, antwoordde ik. Het was echt supermooi. Ik wilde hem eigenlijk een knuffel geven maar ik durfde het niet te doen. Toen kwam hij zelf op me af!”

WJD 2016 in Krakau

Aan het einde van de slotviering wordt altijd meegedeeld waar de volgende WJD plaats zullen vinden. De geruchten die al een poosje de ronde gingen werden bevestigd: de WJD 2016 zullen plaatsvinden in Krakau, Polen. Het zal de tweede keer dat de WJD plaatsvinden in Polen – in 1991 waren 1,6 miljoen jongeren bijeen in Czestochowa.

Video’s en teksten

Dankzij het Vaticaanse CTV en de website Vatican.va zijn de hoofdonderdelen van het programma terug te kijken via YouTube en zijn de teksten in het Engels beschikbaar. Op Rkdocumenten staan enkele Nederlandse vertalingen in een apart dossier .

dag   gebeurtenis   tekst   video
 
ma 22 juli   Aankomst Paus Franciscus   video   De begroeting
 
di 23 juli   Openingmis op Copacabana   video
 
wo 24 juli   Bezoek Aparecida   video   Homilie
 
do 25 juli   Ontvangst sleutel en zegening olympische vlaggen   video   Toespraak
    Bezoek aan sloppenwijk Varginha   video   Toespraak
    Welkomstceremonie paus en pelgrims   video   Toespraak
 
vr 26 juli   Angelus   video   Angelus
    Kruisweg   video   Kruisweg
 
za 27 juli   Eucharistieviering   video   Homilie
    Avondwake   video   Toespraak
 
zo 28 juli   Slotviering   video   Homilie
    Aankondiging WJD 2016   video   Aankondiging
    Vertrek uit Rio   video   Afscheidswoorden

Lees meer