Save the Children In een rapport over het welzijn van moeders en kinderen komt Nederland op de elfde plaats. ‘Save the Children’ zegt dat in het State of the World's Mothers rapport. Save the Children In een rapport over het welzijn van moeders en kinderen komt Nederland op de elfde plaats. ‘Save the Children’ zegt dat in het State of the World's Mothers rapport.

‘Save the Children’ publiceerde het achtste opeenvolgende jaar het State of the World's Mothers rapport, dat laat zien hoe het is gesteld met moeders en kinderen in de wereld.

Het rapport vergelijkt het welzijn van moeders en kinderen in 140 landen. Zweden, IJsland en Noorwegen gaan aan top. Jemen, Sierra Leone en Niger sluiten de rij. De top-10 landen scoren hoog op gezondheid, onderwijsniveau en economische status van moeders en kinderen. Nederland staat op een elfde plaats.

In 2007 sterven nog steeds per dag 28.000 kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van ziekten en aandoeningen die gemakkelijk zijn te voorkomen én te genezen, zoals longontsteking, diarree, malaria en kinderziektes als de mazelen.

Het rapport legt de nadruk op goedkope oplossingen voor deze problemen. Moeders spelen daarin een sleutelrol. Steeds opnieuw blijkt dat het welzijn van de moeder een direct verband heeft met het welzijn van haar kinderen. Door moeders toegang te verschaffen tot onderwijs en gezondheidszorg en ze te ondersteunen bij het verkrijgen van een inkomstenbron, wordt hun overleving en die van hun kinderen veilig gesteld. Investeren in gezondheid en welzijn van moeders betekent investeren in de komende generaties.

Save the Children is 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie en bestaat sinds 1919. Haar oprichtster de Engelse Eglantyne Jebb legde in 1923 de basis voor het Verdrag van de Rechten van het Kind, dat in 1989 door de Verenigde Naties werd aangenomen.

Het State of the World's Mothers rapport dat op 7 mei 2007 is gepubliceerd, is te downloaden op de site van Save the children (KN)