Chiara BadanoDe zaligverklaring van de Italiaanse Chiara Badano eind september in Rome zal door ongeveer 30 mensen uit Nederland worden bijgewoond. Deze jonge Italiaanse stierf in 1990 op 18-jarige leeftijd na een voorbeeldig leven en moedig gedragen ziekte. Ze was verbonden met de Focolarebeweging.
De zaligverklaring van de Italiaanse Chiara Badano eind september in Rome zal door ongeveer 30 mensen uit Nederland worden bijgewoond. Deze jonge Italiaanse stierf in 1990 op 18-jarige leeftijd na een voorbeeldig leven en moedig gedragen ziekte. Ze was verbonden met de Focolarebeweging.

Chiara BadanoChiara Badano wordt op 25 september a.s. om 16.00 uur in het heiligdom Madonna del Divino Amore in Rome zalig verklaard door aartsbisschop mgr. Angelo Amato, prefect van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen. De dag na de plechtigheid is er een speciale dankmis in de basiliek Sint-Paulus Buiten de Muren. Hoofdcelebrant in deze Mis is kardinaal Tarcisio Bertone, staatssecretaris van het Vaticaan.

Vanuit Nederland zullen circa dertig jongeren en ouderen deelnemen aan de plechtigheden. Ook nemen ze deel aan een speciaal jongerenprogramma rond de nieuwe zalige, dat in de avond van 25 september plaatsvindt in de Paulus VI-zaal in het Vaticaan (Sint-Pietersplein).

Wie is Chiara Badano?

Chiara Badano (1971-1990) werd geboren in Sassello in Piëmonte (Italië) op 29 oktober 1971. Vanaf haar 9e nam zij deel aan de ontmoetingen van jongeren van Focolare. Met volhardendheid zette zij zich ervoor in om ieder moment van haar leven uitdrukking te laten zijn van de 'wil van God'. Haar liefde voor Jezus werd concreet in de liefde voor al haar naasten, ook in de laatste fase van haar leven toen ze door een ziekte werd geveld.

Chiara Badano droomde aanvankelijk van een carrière als stewardess, maar op haar zestiende besluit ze een religieuze roeping te volgen. Dan wordt op 17-jarige leeftijd botkanker vastgesteld. Zij neemt de ziekte op in groot vertrouwen op de liefde van God: "Als U het wilt, wil ik het ook", schrijft zij. Wie met haar in aanraking komt, ervaart rust en vreugde. Op 7 oktober 1990 zegt zij tegen haar moeder: "Wees gelukkig, want ik ben het ook!" Diezelfde dag sterft zij.

Tweeduizend mensen komen naar de begrafenis en iedereen spreekt over een sfeer van vreugde, van verlangen naar God. Het is duidelijk hoe veel uitstraling haar liefde voor God heeft gehad op vele mensen uit haar omgeving.

Lees hier hoe het verhaal verder gaat

Reis mee

De Focolarebeweging in Nederland organiseert een reis naar Rome van vrijdag 24 t/m zondag 26 september. Deze staat open voor iedereen.
Kosten logies met ontbijt in Rome: 40 euro per nacht.
Kosten vliegreis: afhankelijk van het moment van bestellen (ongeveer 170 euro).
Heenreis Eindhoven–Ciampino op vrijdag 24/9, 14.30u–16.30u.
Terugreis Ciampino–Niederrhein zondag 26/9, 17.20u–19.30u.

Voor meer informatie:
Lucy de Haan
06-12868157
lucy.dehaan@focolare.nl
www.focolare.nl