Natuurlijke methode gelijk effect als pilNieuw Duits onder­zoek heeft aan­ge­toond dat een natuur­lijke methode voor geboorte­regeling net zo effectief is als de beste anti­conceptie­pil. Dat meldt de BBC. Natuurlijke methode gelijk effect als pilNieuw Duits onderzoek heeft aangetoond dat een natuurlijke methode voor geboorteregeling net zo effectief is als de beste anticonceptiepil. Dat meldt de BBC.

Het gaat om de sympto-thermale methode (STM), waarbij aan de hand van vaginale afscheiding en lichaamstemperatuur de vruchtbaarheid kan worden vastgesteld. Het onderzoek van de Universiteit van Heidelberg kwam na onderzoek bij 900 vrouwen tot een betrouwbaarheidsscore van 0,4%. Dat betekent dat bij een correcte toepassing er na een jaar per honderd vrouwen 0,4 zwangerschappen tot stand waren gekomen. Methoden die tot 1 of minder zwangerschappen per honderd vrouwen per jaar leiden, worden als “hoogst effectief” beschouwd.

Het laagst scoorden de vrouwen die tijdens hun meest vruchtbare periode afzagen van seks. Opvallend was dat vrouwen die tijdens die periode een condoom gebruikten het cijfer steeg naar 0,6%.

Onderzoeksleider dr. Petra Frank-Herrmann bevestigt dat STM een “effectieve en aanvaardbare methode van gezinsplanning is”. Bovendien biedt de methode ook uitkomst voor echtparen die juist een kind wensen. (KN)