Nationale straatspeeldagTijdens de Nationale Straatspeeldag van Veilig Verkeer Nederland (VVN) op woensdag 13 juni worden ongeveer tweeduizend straten afgezet en kunnen kinderen vrij van gevaar voor verkeer op straat spelen. Nationale straatspeeldagTijdens de Nationale Straatspeeldag van Veilig Verkeer Nederland (VVN) op woensdag 13 juni worden ongeveer tweeduizend straten afgezet en kunnen kinderen vrij van gevaar voor verkeer op straat spelen.

De dag wordt tevens gebruikt om te protesteren tegen te hard rijden in buurt of wijk. Ruim tweehonderdduizend kinderen zullen woensdag hun protest laten klinken tegen dat hardrijden.

De hoge snelheden die worden gereden in kinderrijke wijken blijven volgens de verkeersorganisatie een groot probleem. De snelheden dragen ertoe bij dat ouders hun kinderen niet op straat laten spelen. Van de negenhonderd deelnemende organisaties aan de Nationale Straatspeeldag zei 81 procent dat automobilisten zich in woonwijken niet aan de maximumsnelheid houden. Negentien procent van hen wil een lagere snelheidslimiet in de straat.

De Straatspeeldag wordt sinds 1994 gehouden. De landelijke start van de dag vindt dit jaar plaats in het Brabantse Riel. Vorig jaar kwamen 41 kinderen in de leeftijd van 4 tot 15 jaar om in het verkeer, meldt VVN. In 2005 waren er dat nog tien minder. (Novum)