ADHDIk was laatst op een feestje en ik raakte in gesprek met een andere jonge moeder over het geloof. Het ging over het geloof beleven als moeder. We konden het er beiden over eens zijn dat het moederschap nogal wat veranderingen met zich mee bracht in ons geloofsleven. GebedshoekjeIk was laatst op een feestje en ik raakte in gesprek met een andere jonge moeder over het geloof. Het ging over het geloof beleven als moeder. We konden het er beiden over eens zijn dat het moederschap nogal wat veranderingen met zich mee bracht in ons geloofsleven.

Van dagelijkse Mis en aanbiddingstijd komt er wat mij betreft weinig van en ook op mijn gebedstijd is nogal beknibbeld. Tijdens de Mis wordt mijn concentratie iedere zondag dusdanig gestoord dat ik enkel "aanwezig" kan zijn bij Onze Lieve Heer. En mijn bijbellezen beperkt zich vaak tot een enkel zinnetje voor het slapengaan (en nu is mijn bijbel ook nog haast onbereikbaar achter ons bed gevallen, snik!).

En toch heeft God het gezin bedacht als middel naar heiligheid, als weg naar Hem toe. "Maar hoe doe jij dat dan?" was onze wederzijdse vraag op het feest. Hoe word je heilig tussen de luiers en de afwas door? De enorme hoeveelheid realiteit kan ons soms zodanig overspoelen dat reflectie onmogelijk wordt. De verbondenheid met Hem die gevoed werd met onze gebedsmomenten en sacramenten lijkt vermagerd.

Maar toch, God is er. Precies hier, bij ons. En wij kunnen bij Hem zijn. En alles met Hem doen. Gewoon door dit simpele feit te herkennen. Door Hem te zien tussen de luiers en de afwas door. Ik weet nog wat eens een Bronx Brother, een stadsmonnik uit de achterbuurten van New York, mij antwoordde toen ik (tijdens de Wereldjongerendagen in Keulen) hem op de man af vroeg: "Hoe denk jij nou eigenlijk dat je heilig kunt worden?" Zijn antwoord is mij nog steeds bij gebleven. Hij zei: "Ik denk door alle kleine dagelijkse dingetjes in je kleine dagelijkse leventje met God te doen."

Is dat ook niet wat Moeder Teresa bedoelde met haar uitspraak "Small things with great love", kleine dingen met grote liefde? Het maakt niet uit wat je doet, maar het maakt uit met hoeveel liefde je het doet, zei ze. Als er een groot voorbeeld is van een heilige moeder, dan is het zeker Moeder Teresa. Haar liefde voor ieder mens, hoe onvolmaakt, gehandicapt, of ongeboren ook is een icoon van Gods liefde en een groot voorbeeld voor ons. Haar leven was niet makkelijk. En ook in ons overvolle leventje is er misschien weinig tijd voor vertroosting of reflectie. Laten we onszelf en onze gehele tijd dan toewijden aan connectie.

"Midden onder u ga Ik wonen;
Ik keer mij nooit van u af.
Overal ga Ik met u mee:
Ik zal uw God zijn en jullie mijn volk."
Leviticus 26:11-12

Tip?

Heb jij ook een tip of een positieve ervaring met het aanleren van delen, iets over hebben voor een ander of offertjes brengen voor Jezus? Mail het naar info@katholiekgezin.nl