MoederdagEen speciale dag om moeders in het zon­ne­tje te zetten – de tweede zondag van mei is traditiegetrouw Moederdag. Laten we alle moeders uitge­breid in het zonnetje zetten en ook moeder Maria niet vergeten. Een speciale dag om moeders in het zonnetje te zetten – de tweede zondag van mei is traditiegetrouw Moederdag. Laten we alle moeders uitgebreid in het zonnetje zetten en ook moeder Maria niet vergeten.

Wat is het niet?

De commercie wil ons graag laten geloven dat het belangrijk is om moeders met bloemen, chocolade en sieraden te verrassen, maar daar gaat het natuurlijk niet om. In sommige kringen wordt serieus overwogen om Moederdag af te schaffen vanwege culturele gevoeligheden of om het benadrukken van de verschillen tussen vader en moeder tegen te gaan. Maar dat is natuurlijk onzin.

Wat dan wel?

MoederdagMoederdag is een dag waarop we moeder extra laten weten hoe zeer we haar waar­deren. Voor de negen maanden dat ze ons bij haar droeg, met alle ongemakken en offertjes die dat met zich meebracht. Voor de voorbereidingen op de bevalling en de uren van pijn en weeën voordat we ter wereld kwamen. Voor de slapeloze nachten die het al dan niet regelmatige voeden met zich meebrachten. Voor het om doen van alle luiers die we hebben verbruikt. Voor het ‘kusje erop’ bij kleine verwondingen en het aan het bed waken bij ziekte. Voor alle maaltijden die ze iedere dag weer op tafel toverde en de broodtrommeltjes die we meekregen naar school. Voor de troost bij kleine en grote verdrietjes en de wijze woorden die alleen een moeder kan for­mu­leren. Kortom, laten we onze dankbaarheid laten blijken voor alle liefde die we van moeder hebben ontvangen.

Tips

Katholiekgezin.nl zou de website voor katholieke gezinnen niet zijn als we niet een paar niet-commerciële, creatieve tips hadden, dus daar gaat 'ie:

 • Neem stiekem een picknickmand mee naar de kerk en ga op de terugweg ergens in de natuur uitgebreid picknicken
 • Houd met het hele gezin een spelletjesmiddag en neem echt de tijd voor elkaar en speciaal moeder
 • Maak vooraf lekkere hapjes zodat moeder dat niet hoeft te verzorgen
 • Trek de mooiste kleren uit de kast voor een bijzondere gezinsfoto
  (vergeet niet het ook weer op te ruimen!)
 • Bedenk met het hele gezin een plot en maak er vervolgens een mooie, grappige, rake video van (en zet die op YouTube, als je durft!)
 • Kruip weer eens achter de piano of pak de gitaar voor een muziekmiddag
  (en leg het vast op foto of video zodat moeder het nog eens kan terugkijken!)
 • Haal de oude fotoboeken onder het stof vandaan en/of zet oude home video’s op en neem de tijd om ze met het hele gezin te bekijken
 • Bedenk een serie interviewvragen voor je moeder zodat je haar beter leert kennen
  (vergeet de videocamera niet!)
 • Organiseer een spa-middag voor moeder waarbij je alles uit de kast trekt om de badkamer er zo luxe mogelijk uit te laten zien (luxe shampoo / kaarsjes / muziek / hapjes / drankjes / pedicure / nagels lakken / …)
 • Organiseer met het hele gezin een groene-vingersmiddag waarmee de tuin een opknapbeurt krijgt
 • Maak er een internet-vrije dag van: alle mobieltjes en tabletten achter slot en grendel en natuurlijk ook geen facebook op de PC!
 • Ga met het hele gezin op bedevaart naar een van de Maria-bedevaartsoorden
  (Heiloo, ’s-Hertogenbosch, Tienray, Warfhuizen, Kevelaer, Banneux, Beauraing, …)
 • Doe mee aan Moederdag voor Maria en bid deze dag een (extra) weesgegroetje of de Rozenkrans