Mgr. Everard de JongPaul Cliteur verdedigt in een opiniebijdrage in de Volkskrant van 29 augustus het secularisme. Mgr. Everard de Jong dient hem van repliek in een opiniebijdrage in de Volkskrant van 4 september. “Ik blijf liever heerlijk geloven in God.” Paul Cliteur verdedigt in een opiniebijdrage in de Volkskrant van 29 augustus het secularisme. Mgr. Everard de Jong dient hem van repliek in een opiniebijdrage in de Volkskrant van 4 september. “Ik blijf liever heerlijk geloven in God.”

Mgr. Everard de JongMet de pakkende titel “Had een volkomen almachtige god van tijgers geen vegetariërs kunnen maken?” breekt Paul Cliteur een lans voor het secularisme. De hoogleraar encyclopedie van het recht aan de Universiteit Leiden zet in drie stellingen uiteen wat er allemaal mis is met monotheïstische religies die hij voor het gemak over één kam scheert.

  1. monotheïsme is innerlijk tegenstrijdig, omdat een goede God geen leed kan toelaten;
  2. het biedt een waardencatalogus die in strijd is met wat we tegenwoordig waardevol vinden;
  3. het heeft middelaars die het beter weten dan ik en die ik moet gehoorzamen.

Mgr. Everard de Jong reageert in een opiniebijdrage op een manier die een bisschop waardig is. Hij besluit met de woorden ‘Stel je eens voor dat Hij er toch is.’