Meer dan een miljoen mensen de straat op voor tradioneel gezin en tegen 'homohuwelijk' (foto: LifeSiteNews)In 122 Mexi­caanse ste­den zijn zater­dag 10 sep­tem­ber 2016 in totaal meer dan een miljoen Mexi­canen de straat op gegaan om te demon­streren voor het tra­di­tio­nele gezin en tegen een drei­gende erkenning van het ‘homo­huwelijk’. Meer dan een miljoen mensen de straat op voor tradioneel gezin en tegen 'homohuwelijk' (foto: LifeSiteNews)In 122 Mexicaanse steden zijn zaterdag 10 september 2016 in totaal meer dan een miljoen Mexicanen de straat op gegaan om te demon­streren voor het traditionele gezin. Dat meldt LifeSiteNews. De massa­demon­straties, naar verluid de grootste sinds 1930, vormen een reactie op het voornemen van president Enrique Pena Nieto om het ‘homo­huwelijk’ te erkennen.

Nationale mars komt nog

De demon­straties zijn georganiseerd door de pro-gezins­organisatie Frente Nacional Por La Familia (Nationaal Front voor het Gezin). In Guadalajara waren naar schatting 275.000 demonstranten op de been en 100.000 in Querétaro. In verschillende andere steden beliepen de aantallen de 100.000. Voor 24 september is een nationale demonstratie gepland in Mexico Stad.

Ongewenste gevolgen

Volgens de gezinsorganisatie voorzien de hervormingen door Nieto ook in adoptierecht voor homoparen en aantasting van de rechten van ouders waar het gaat om geslachtsveranderende operaties en onderwijsprogramma’s die homoseksualiteit, transgenderisme en seksuele activiteit bevorderen.

Harde confrontatie

Volgens een woordvoerder van het aartsbisdom Mexico Stad hebben de pogingen van de regering om het ‘homohuwelijk’ op te leggen tot de grootste confrontatie met de katholieke Kerk geleid sinds de kerkvervolgingen van de jaren twintig in de vorige eeuw. Die riepen uiteindelijk zelfs gewapend verzet op doro de zogeheten Cristero’s.

‘Mes in de rug’

De manier waarop president Nieto met het ‘homohuwelijk’ omgaat is een vorm van verraad en voelt als een ‘vreselijke steek in de rug’ van de katholieke hiërarchie, aldus de woordvoerder. In het verleden heeft hij die enorm geprobeerd te paaien.

Aantallen gebagatelliseerd

Opvallend is dat vrijwel alle grote persagentschappen en media melding maakten van de tegendemonstraties, zondag, door voorstanders van het ‘homohuwelijk’ als reactie op de massademonstraties de dag ervoor. Daarbij werd opgemerkt dat het om honderden LHBT-demonstranten ging, waar de dag ervoor ‘enkele duizenden’ meestal ‘conservatieve katholieken’ tegen gelijke rechten hadden gedemonstreerd, aldus de media. Kleinere media meldden al direct dat het zaterdag om veel grotere aantallen ging

Manif pour Tous

De opvallende bagatellisering van de aantallen pro-gezinsdemonstranten doet denken aan de manier waarop in 2013 en 2014 verslag werd gedaan over de zeer druk bezochte demonstraties van Manif Pour Tous (‘Demonstratie voor allen’) tegen het ‘homohuwelijk’ in de Franse grote steden. Die brachten in de eerste maanden van 2013 tot driemaal toe rond een miljoen mensen op de been. Hoewel talloze foto’s dergelijke aantallen staafden, volgden de grote media de politieschattingen van 150.000 en gebruikten ze geen overzichtsfoto’s. (KN / LifeSiteNews)