Met bidden evenveel stress, minder schadeMensen die regelmatig bidden, ervaren net als niet-bidders stress, maar ondervinden er minder schade door. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van psychologe Adrie Huttenga-Menninga (55). “De alledaagse stress is er wel, maar er zijn minder negatieve gevoelens gerelateerd aan deze stress.” Met bidden evenveel stress, minder schadeMensen die regelmatig bidden, ervaren net als niet-bidders stress, maar ondervinden er minder schade door. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van psychologe Adrie Huttenga-Menninga (55).

“Wanneer mensen aangeven dat ze vaak geloven in gebedsverhoring en vaak vrede hebben met de omstandigheden als ze bidden, dan blijkt dat ze minder negatieve gevoelens ervaren in perioden van stress. De alledaagse stress is er wel, maar er zijn minder negatieve gevoelens gerelateerd aan deze stress.” De 23 onderzochte mensen waren allemaal protestant. Ze moesten een week lang tien maal per dag een vragenlijstje invullen waarin ze aangaven hoezeer ze last hadden van negatieve gevoelens zoals onzekerheid, somberheid, angst e.d.

Huttenga heeft als psycholoog al vele gesprekken met cliënten gehad en ook vaak met hen gebeden. “Als cliënten het op prijs stellen, stel ik voor om samen te bidden. Het is me meerdere malen opgevallen hoe mijn cliënten konden veranderen na een kort en een eenvoudig gebed, soms meer dan na een lang gesprek. Dat maakte vaak indruk op mij en dat is ook de reden geweest dit onderzoek te starten. Gebed en geloof hebben wel degelijk invloed op je psychische welbevinden.” (Uitdaging)