Gemeentelijke kredietbanken hebben hun handen vol aan het helpen van huishoudens die in geldnood zitten. Oorzaak is waarschijnlijk de economische crisis, zegt de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK.
Gemeentelijke kredietbanken hebben hun handen vol aan het helpen van huishoudens die in geldnood zitten.
Er wordt vaker een beroep op de instellingen gedaan, waardoor de wachttijden oplopen. Oorzaak is waarschijnlijk de economische crisis, zegt de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK.
“Er is een forse toename van het aantal faillissementen en we weten uit het verleden dat dan meer huishoudens in financiële moeilijkheden komenâ€, zegt woordvoerder Aant de Jong.
Bijstand
Hoeveel gezinnen financieel aan de grond zitten, kan De Jong niet zeggen. Hij heeft de indruk dat meer dan vroeger huishoudens preventief bij de kredietbanken aankloppen. “Door het sombere economische nieuws gaan mensen zich eerder afvragen of ze de eindjes wel aan elkaar kunnen knopen.â€
De Jong denkt dat na de vakantie het aantal verzoeken verder oploopt, gezien de verwachting dat meer mensen zonder werk komen te zitten en in de ww en bijstand terechtkomen.
De NVVK schat dat het aantal verzoeken om hulp, vorig jaar ruim 44.000, dit jaar zeker tien procent hoger zal liggen en mogelijk veel meer.
Voorzichtiger
Omdat de richtlijn is dat de wachttijden niet boven de vier weken uitkomen, staan de medewerkers van de 74 instellingen die bij de NVVK zijn aangesloten onder grote druk. Naar de mening van De Jong kan dat betekenen dat de lokale overheden meer personeel voor de kredietbanken moeten aantrekken.
De financiële problemen waar gezinnen nu mee te maken hebben, zijn volgens het NVVK bijna allemaal een gevolg van schulden die in het verleden zijn aangegaan. “Huishoudens gaan onder invloed van de crisis niet zo snel meer nieuwe schulden aan. Bovendien zijn banken en andere instellingen nu terughoudend met het verstrekken van leningen.†(NOS)
Stelling
Uit de antwoorden op de stelling blijkt dat ruim 10% van de bezoekers aan deze site zich zorgen maakt over hun financiële situatie.
Kijk hier naar de actuele stand