Foto van de March for Life via TwitterBittere kou en sneeuw heeft de jaarlijkse ‘Mars voor het Leven’ in Washington niet tegengehouden. Ook dit jaar trokken studenten, scholieren, (groot)ouders, politici, religieuzen enz. naar de Amerikaanse hoofdstad. Bittere kou en sneeuw heeft de jaarlijkse ‘Mars voor het Leven’ in Washington niet tegengehouden. Ook dit jaar trokken studenten, scholieren, (groot)ouders, politici, religieuzen enz. naar de Amerikaanse hoofdstad om hun stem te laten horen voor het leven en tegen abortus. Ook elders in de VS vonden marsen plaats. Europa lijkt de trend over te nemen.

41e verjaardag Roe vs. Wade

Foto van de March for Life via TwitterDe 41e Mars voor het Leven in de VS vond plaats op 22 januari, de datum waarop 41 jaar geleden het Amerikaanse Hooggerechtshof de abortuswetgeving openbrak door de ‘Roe vs. Wade’ zaak. Het Hof oordeelde dat het “recht op abortus” besloten lag in het grondwettelijke “recht op privacy”. Met dit arrest werd de toenmalige wetgeving van de verschillende staten opgeheven. Het is een van de meest controversiële uitspraken geweest uit de geschiedenis van het Amerikaans Hooggerechtshof.

Groeiende pro-lifebeweging

Al jarenlang veroordeelt een toenemende groep Amerikanen de abortuspraktijken die in de afgelopen 40 jaar zijn gegroeid. De pro-lifebeweging laat haar stem geregeld klinken, onder meer door de jaarlijkse ‘Mars voor het Leven’. Allerlei groeperingen nemen deel om op te komen voor het leven. Het aantal deelnemers en het aantal plaatsen waar tegelijkertijd met de grote Mars in Washington lokale marsen plaatsvinden, groeit jaarlijks. De media, die onderling de afspraak lijken te hebben gemaakt om voortaan te spreken over anti-abortusbeweging in plaats pro-lifebeweging, geven geen aantallen maar spreken over “duizenden” terwijl het dus gaat om honderdduizenden deelnemers in de gehele VS.

Steuntweet van paus Franciscus

In navolging van paus Benedictus heeft ook paus Franciscus met een tweet zijn steun uitgesproken aan de Mars voor het Leven. “Ik sluit me aan bij de Mars voor het Leven in Washington met mijn gebeden. Moge God ons helpen om alle leven te respecteren, in het bijzonder het meest kwetsbare.”

I join the March for Life in Washington with my prayers. May God help us respect all life, especially the most vulnerable

Recent onderzoek toont een meerderheid voor striktere regels voor abortus

In een recent Amerikaans onderzoek, dat op 22 januari werd gepresenteerd, zegt 75 % voorstander te zijn van een verbod op abortus na 20 weken, tenzij het leven van de moeder in gevaar is. Het grootste deel van de respondenten (80 %) vindt dat ouders hun toestemming moeten geven alvorens een minderjarige abortus kan laten plegen. Zeker 62 % vindt dat de abortuswetgeving moet worden aangescherpt.

Opvallend is dat de meeste respondenten zeiden dat abortus meer kwaad dan goed veroorzaakt. Meer dan de helft van de respondenten, 53 procent, vindt dat het leven begint bij de conceptie. En 62 procent zegt dat abortus moreel verkeerd is.

Ook liet 72 % weten dat ze tegen goedkeuring zijn van abortus door niet-artsen. Deze praktijk is onlangs in Californië wettelijk toegestaan en het ligt in de bedoeling dit ook in New York te doen. Aan het onderzoek namen 2001 mensen deel.