Mannelijke crècheleidersDe Universiteit van Amsterdam gaat de invloed van mannelijke crècheleiders op kinderen onderzoeken. Het is het eerste Nederlandse onderzoek in zijn soort. De Universiteit van Amsterdam gaat de invloed van mannelijke crècheleiders op kinderen onderzoeken. Het is het eerste Nederlandse onderzoek in zijn soort.

Mannelijke crècheleidersDe verantwoordelijke bij de UvA is prof. Louis Tavecchio, die al jaren pleit voor meer mannen bij de kinderopvang. In Duitsland blijkt dat meisjes een aanzienlijk betere band hebben met vrouwelijke crècheleiders, wat later negatieve gevolgen heeft voor de leerprestaties van jongens, zo blijkt uit onderzoek bij onze oosterburen.

Volgens Tavecchio in de Volkskrant hebben jongens een andere aanpak nodig dan meisjes. Het moet spannender, meer actie ondernemen "en geen ellenlange verhalen over hoe ze hun gedrag moeten verbeteren". Tavecchio: "Jongens hebben mannen nodig om zich mee te identificeren."

Probleem bij het onderzoek zouden de recente onthullingen kunnen vormen over misbruik binnen kinderdagverblijven, zoals Het Hofnarretje. De universiteit is bang dat veel ouders hierdoor niet mee zullen willen werken. (KN)