Maak jij je kinderen blij of gelukkig?Alleen tijd met ouders maakt kinderen écht gelukkig, zo blijkt uit een onderzoek van Unicef. Kinderen geven zelf aan dat alle iPads, barbies, games en lego-steentjes in de wereld nooit opkunnen tegen de tijd die ze doorbrengen met hun ouders. Alleen tijd met ouders maakt kinderen écht gelukkig, zo blijkt uit een onderzoek van Unicef. Kinderen geven zelf aan dat alle iPads, barbies, games en lego-steentjes in de wereld nooit opkunnen tegen de tijd die ze doorbrengen met hun ouders.

Maak jij je kinderen blij of gelukkig?Al jaren roepen opvoedingsdeskundigen dat bergen speelgoed en elektronische snufjes uw kroost niet gelukkig maken, een studie van Unicef over het mentale en materiële welzijn van kinderen komt nu tot hetzelfde besluit. Niets maakt hen zo gelukkig als tijd doorbrengen met hun grote helden: mama en papa.

Blij of gelukkig

Het is de logica zelfe, maar niet in de praktijk, meent kinderpsycholoog Klaar Hammenecker. "Veel ouders kennen het onderscheid niet tussen blij maken en gelukkig maken", zegt ze. "Nochtans is dat er: je maakt een kind blij met een cadeautje, maar dat is een effect op korte termijn dat geen bijdrage levert tot de algemene tevredenheid van een kind. Zo kan je een kind ook gelukkig maken door het niet blij te maken. Als kinderen iets niet krijgen, leren ze immers omgaan met gevoelens als frustratie, en op termijn draagt dat bij tot hun geluk."

Echte geluksbrengers

Uit het onderzoek van Unicef blijkt dat kinderen wel degelijk belang hechten aan speelgoed, chique gsm's en een designerjas. Maar ze zien die spullen vooral als iets nuttigs, of goed voor hun sociale status. Niet als een geluksbrenger.

Hammenecker illustreert het met een voorbeeld: "In scenario 1 wordt een kind 's ochtends om 7 uur naar de voorschoolse opvang gebracht, maar thuis wacht een nieuwe Playstation. In scenario 2 maken kinderen en ouders zich samen klaar voor het werk en de school en nemen ze daar allebei de tijd voor. Voor een kind is die keuze snel gemaakt."

Tijd maken

Volgens Hammenecker moeten ouders af en toe in de spiegel kijken. "Waarom koop je speelgoed en mooie kleren? Hebben je kinderen ze nodig? Kan je niet 'neen' zeggen? Wil je af van het gezeur? Vraag jezelf eens af hoe je later door je kinderen gezien wil worden: als Sinterklaas of als de ouder die samen met zijn kind in de tuin werkte? Alles begint bij een bewustmaking: je kan alleen opvoeden als je er tijd voor maakt."

Al beseft de kinderpsycholoog ook dat tijd een schaars goed is. "Iedere ochtend moeten tasjes gemaakt worden, kleren aangetrokken en boterhammen gesmeerd. Maar een lunchpakket maken terwijl je wat praat met de kinderen die hun melk drinken, ook dat is tijd doorbrengen", zegt ze.

En dat kan ook tijdens de avondrush. "In plaats van meteen aan het eten te beginnen en je e-mails te controleren, kun je ook met de kinderen even samen zitten en de dag en het verdere verloop van de avond bespreken. Je kunt ook je kinderen vragen te helpen met opruimen als je daardoor nadien langer tijd hebt om samen nog iets te doen." (nieuwsblad.be / kg)