Pray to end Abortion“De Kerk bestaat om te evangeliseren” zei Paus Paulus VI. Aan het eind van elke zondagsmis stuurt Father Christopher, onze jonge parochiepriester, zijn parochianen dan ook enthousiast op evangelisatiemissie. Hij hamert erop dat we de wereld ingaan en met ‘daden en woorden’ getuigen van ons geloof. Kortom: nou allemaal de kerk uit, ga op weg, open je mond om Christus te verkondigen en haal die handen uit je zakken om wat te doen! “De Kerk bestaat om te evangeliseren” zei Paus Paulus VI. Aan het eind van elke zondagsmis stuurt Father Christopher, onze jonge parochiepriester, zijn parochianen dan ook enthousiast op evangelisatiemissie. Hij hamert erop dat we de wereld ingaan en met ‘daden en woorden’ getuigen van ons geloof. Kortom: nou allemaal de kerk uit, ga op weg, open je mond om Christus te verkondigen en haal die handen uit je zakken om wat te doen!

Pray to end AbortionIk houd daar wel van. Vooral dat ze er ook geen gras over laten groeien. Ze zijn niet bang om het woord te spreken. Deze week hangen er twee huizenhoge posters aan de buitenkant van de kerk. Op de een staan heel veel kruisjes. Op de andere staat ‘Bid dat abortus stopt. Elk kruisje = 1 miljoen baby’s gedood door abortus sinds 1973’. Ik heb de kruisjes geteld. Het zijn er zeventig. De afgelopen 44 jaar zijn er in de VS zeventig miljoen abortussen verricht op een bevolking van 323 miljoen mensen. Over de abortussituatie in ons land moet je ook niet nadenken, tot 24 weken worden kinderen nog gedood in de baarmoeder.

Voor ons als Nederlandse katholieken is abortus een lastige kwestie om aan te kaarten bij het publiek en de politiek. Grote weerstand is ons deel. Gelukkig gebeurt het toch! Eind september hebben veel moedige katholieken de bus genomen om in Den Haag de jaarlijkse prolife gebedsdag te houden en de politiek te wijzen op de feiten. Diep respect!

Maria heeft ons zelf recent nog duidelijk willen maken hoe belangrijk de bescherming van het kind in de baarmoeder is. Tijdens een mis voor het ongeboren leven in 2007 in de Basiliek  van Guadeloupe in Mexico waar het originele kleed hangt, verscheen er een stralende embryo op de afbeelding van Maria, ter hoogte van haar baarmoeder….

Terug naar de parochie. Behalve voor de waarheid – hoe confronterend en moeilijk ook om onder ogen te zien – is er ook echte aandacht voor liefde. Elke ongewenst zwangere vrouw kan altijd bij de parochie aankloppen voor hulp. Er staat het hele jaar een bord van het ‘Gabriel project’ bij de ingang van het terrein. Moeders kunnen terecht voor support in alle opzichten: materieel, financieel, emotioneel en medisch. Helpen doen ze echt, dat heb ik wel gezien na orkaan Harvey. Er werd gelijk een hulpcentrum uit de grond gestampt: parochiezaal open, geld en levensmiddelen vragen aan parochianen, vrijwilligers erin en noden ledigen.

Ook voor de zonde en de pijn in de harten veroorzaakt door een abortus is aandacht. Komende vrijdag is er een ‘heilig uur’ in de parochie. Alle vrouwen die een abortus ondergaan hebben zijn expliciet uitgenodigd door Father Christopher om naar dit ‘Parish Holy Hour’ met aanbidding te komen om het sacrament van boete, verzoening én genezing te ontvangen. “Kent u iemand in uw omgeving die een abortus heeft ondergaan? nodig haar uit voor deze avond”, zei onze priester.
 
Liefde en Waarheid hand in hand…

Brechje