Kortingvoucher Amsterdams Historisch MuseumEén van de belan­grijkste gebeurte­nissen in de vroege geschiedenis van Amsterdam is het Mirakel van Amsterdam, een wonder uit 1345. Speciaal voor de lezers van Katholiek­gezin.nl stelt het Amsterdams Historisch Museum een korting beschikbaar van 50% op de entree. Eén van de belangrijkste gebeurtenissen in de vroege geschiedenis van Amsterdam is het Mirakel van Amsterdam, een wonder dat zich afspeelde in 1345.

Ziek

Mirakel van Amsterdam - Amsterdams Historisch MuseumOp 15 maart van dat jaar krijgt een zieke oude man de laatste sacramenten toegediend. Hij braakt de hostie echter uit met zijn voedsel, waarop zijn verzorgster het braaksel in het vuur werpt. De hostie blijkt ongevoelig voor het vuur. De verzorgster haalt hem de volgende dag, zonder zich te branden uit de nasmeulende haard en legt hem in een kist. Ze waarschuwt de priester die het sacrament heeft toegediend. Deze neemt de hostie mee naar de Oude Kerk, maar de volgende dag ligt de hostie weer in de kist bij de oude man in huis. De priester besluit dat de hostie dit keer in een eerbiedige processie moet worden teruggebracht naar de kerk. De plek van dit wonder in de Kalverstraat werd al gauw een bedevaartsoord.

Expositie

Het Amsterdams Historisch Museum beschikt over diverse uiteenlopende objecten die het Mirakel van Amsterdam tot leven wekken. In zaal 3 vindt u de bijzondere Mirakel kussens, die de oudste geborduurde voorstellingen van het Mirakelverhaal bevatten. Ook kunt u met eigen ogen de mirakelkist, de processievaandels en andere prachtige originele objecten bewonderen.

Stille Omgang

Nu wordt het Mirakel van Amsterdam met de jaarlijkse Stille Omgang herdacht. Omdat het in Noord-Nederland door de overheid verboden was openbare processies te houden, gingen de pelgrims over tot een stille tocht in de nacht. Hoewel slechts enkele jaren geleden (!) dit verbod is opgeheven, wordt de traditie van de nachtelijke bedevaart voortgezet. De tocht door hartje Amsterdam leidt de pelgrims ongeveer langs de route die gelopen is toen de hostie naar de kerk werd gebracht en langs de plek waar het huis van de zieke man en later de Heilige Stede stond. In 2010 wordt de Stille Omgang gehouden in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 maart 2010.

Kortingvoucher Amsterdams Historisch Museum
Klik op de illustratie, print de voucher en neem
deze mee naar de kassa van het museum

Lezersaanbieding

Speciaal voor de lezers van het Katholiekgezin.nl stelt het Amsterdams Historisch Museum een korting beschikbaar van 50% op de entree (volw.). Hiervoor hoeft slechts op het plaatje van de voucher te klikken, deze uit te printen en mee te nemen naar het museum. Deze actie is geldig voor 2 personen t/m 1 mei 2010.