Lenteschoonmaak in 7 stappenOp de nieuwe site www.katholiekleven.nl staan leuke praktische tips voor de lenteschoonmaak:

Ben ik de enige die lentekriebels voelt nu het bijna Pasen is? Met de lente voor de deur krijg ik zin in opruimen: mijn bureau leeg, oude spullen uit de koelkast, de kasten en laden uitmesten, de keukenkastjes uitruimen en de boel eens goed schoonmaken! Op de nieuwe site www.katholiekleven.nl staan leuke praktische tips voor de lenteschoonmaak:

Ben ik de enige die lentekriebels voelt nu het bijna Pasen is? Met de lente voor de deur krijg ik zin in opruimen: mijn bureau leeg, oude spullen uit de koelkast, de kasten en laden uitmesten, de keukenkastjes uitruimen en de boel eens goed schoonmaken!

Lenteschoonmaak in 7 stappenDat schoonmaken vóór Pasen is trouwens een oud gebruik: in de Joodse traditie wordt het huis voor Pesach helemaal schoongemaakt van gezuurd brood en andere zuurdeeg producten. Omdat de uittocht van het Joodse volk uit Egypte in haast moest gebeuren, mocht alleen ongezuurd (ongerezen) brood worden klaargemaakt. Hoe lichter je bent, hoe sneller je achter God aankunt! Ook Jezus benadrukt de voordelen van een eenvoudige levensstijl: ook al stop je je schuren vol graan, je kunt het toch niet meenemen naar de hemel. En hij stuurt zijn leerlingen op pad met minimale bepakking: “neem geen reistas mee voor onderweg, geen twee stel kleren, geen sandalen en geen stok.” (Matteüs 10,10).

Maar hoe pak je dat aan als je van nature een verzamelaar bent? Hier zijn zeven tips:

  1. Zet de telefoon op het antwoordapparaat en zorg dat je een tijd ongestoord kunt opruimen.
  2. Ga van kamer naar kamer. Probeer niet alles tegelijk op te ruimen.
  3. Maak eerst twee stapels: stapel 1 bevat alles wat je niet (meer) nodig hebt; stapel 2 bevat alles dat je nog wel gebruikt. Zet stapel 1 klaar om weg te gooien of weg te geven. Na zo’n eerste verdeling ben je al heel wat rommel kwijt!
  4. Weersta de verleiding om uitgebreid stil te staan bij de spullen die je sorteert. Dat kan later altijd nog. Hou je doel voor ogen: opruimen!
  5. Stop alleen terug in de la of kast wat je zeker nodig zult hebben. Alles waar je over twijfelt stop je in een doos voor de berging. Als je het na een jaar nog niet hebt gebruikt, kan het alsnog weg.
  6. Bied waardevollle spullen die je niet meer nodig hebt te koop aan op Marktplaats of ergens anders. De opbrengst kun je op een spaarrekening zetten of aan het goede doel geven. Maar niemand heeft er iets aan als je het weer wegbergt!
  7. Ga door tot het einde: maak je werk af totdat je alle kamers en kasten gehad hebt, en alle overbodige spullen het huis uit zijn. Het kost tijd, zeker als je dit voor het eerst doet, maar het geeft je zo’n opgeruimd gevoel als je het achter de rug hebt!

(bron: www.katholiekleven.nl
een website voor wie katholiek is, het wil worden, of voor wie gewoon nieuwgierig is)