Een op de vier tieners loopt risico op een gehoorbeschadiging door langdurig luisteren naar hun mp3-speler. Dit blijkt uit onderzoek van de Tel Aviv University.
Een op de vier tieners loopt risico op een gehoorbeschadiging door langdurig luisteren naar hun mp3-speler. Dit blijkt uit onderzoek van de Tel Aviv University.
Onderzoek
In het eerste deel van het onderzoek beantwoordden 289 proefpersonen van 13 tot 17 jaar vragen over het gebruik van mp3-spelers.
Er zijn technische oplossingen beschikbaar
Er werd gevraagd hoe lang ze naar muziek luisteren via hun mp3-speler en hoe hard ze de muziek zetten. In het tweede gedeelte werd bij 74 tieners gemeten wat het volume van hun mp3-speler was in rustige en luidruchtige omstandigheden.
Regelmatig gebruik
80 procent van de tieners bleek hun mp3-speler regelmatig te gebruiken. 21 procent luistert dagelijks 1 tot 4 uur, 8 procent zelfs meer dan 4 uur achter elkaar. In combinatie met het gemeten volume, loopt een op de vier tieners hierdoor een groot risico op gehoorverlies.
Sluipend proces
Gehoorverlies als gevolg van langdurig luisteren naar te harde muziek is een sluipend proces. Je merkt niet meteen dat je dover wordt. Tieners die nu continu hun mp3-spelers aan hebben staan, merken mogelijk als ze 30-40 jaar zijn dat hun gehoor achteruit gaat: veel eerder dus dan bij eerdere generaties.
Medisch
Simpel gezegd: de oorschelp vangt trillingen in de lucht op. Deze gaan via de gehoorgang naar het trommelvlies en vervolgens naar het slakkenhuis. Trilhaarcellen zetten daar de trillingen om in een signaal naar de hersenen, waar alles wordt omgezet in het geluid dat je waarneemt. Als geluid te hard doorkomt, raken de trilhaarcellen overbelast. Door voldoende rust herstellen ze weer. Tenzij het harde geluid te lang duurt, want dan krijgen ze geen rust en sterven ze voorgoed af. Als je vaak aan te veel geluid blootstaat, word je steeds een beetje dover. (bron: NVVS)
Regelgeving laat op zich wachten
De Europese Unie (EU) heeft twee nieuwe normen opgesteld: EN 60065:2002 en EN 60950-1. Deze normen gaan uit van een geluidsniveaulimiet van 85 dBA. Dit is een geluidsniveau dat als veilig wordt beschouwd. De gebruiker houdt echter de mogelijkheid de limiet te overschrijden en het geluidsniveau te vergroten tot 100 dBA. In dat geval moet de gebruiker gewaarschuwd worden voor de risico’s. Deze waarschuwing moet herhaald worden na elke 20 uur luistertijd.
Na publicatie van deze nieuwe normen in februari 2011 geldt echter een overgangsperiode van 24 maanden waardoor de industrie pas in februari 2013 aan deze norm hoeft te voldoen. (bron: NEN)
Huidige generatie MP3-spelers en smartphones
De huidige generatie mobiele muziekspelers gaat tot een geluidsniveau van 100dBA met uitschieters tot 130dBA. Dat is dus meer dan voldoende om permanente gehoorbeschadiging te veroorzaken.
Technische oplossing
Een eenvoudige technische oplossing is een vervangende set oordopjes die minder geluid produceren. Een voorbeeld hiervan zijn de dB Logic EP-100 oordopjes met geluidsdrukbeperking. Deze zijn nog niet zo gemakkelijk te vinden in Nederland, maar wel bij Amazon.com (Nu.nl / KG)