KokEen maandje of drie geleden liepen er een paar hooggemutste ‘koks’ door onze wijk. Terwijl ze huis-aan-huis werden afgepoeierd, raakten ze met Edwin gezellig aan de praat. Ze waren van ‘HelloFresh’. Dat werkt als volgt: aan het begin van de week krijg je een doos met ingrediënten voor maaltijden. Voor elke dag is er een receptje. “Klinkt leuk”, dacht Edwin “weer es wat anders!” Een maandje of drie geleden liepen er een paar hooggemutste ‘koks’ door onze wijk. Terwijl ze huis-aan-huis werden afgepoeierd, raakten ze met Edwin gezellig aan de praat. Ze waren van ‘HelloFresh’. Dat werkt als volgt: aan het begin van de week krijg je een doos met ingrediënten voor maaltijden. Voor elke dag is er een receptje. “Klinkt leuk”, dacht Edwin “weer es wat anders!”

KokWant, moet u weten, koken zit niet in mijn genen. Als ik alles gedaan heb op een werkdag wat er gebeuren moet: werken, huishouden en kinderen, dan baal ik als een stekker dat ik wéér die keuken overhoop moet halen om te gaan koken. Daarbij heb ik maar twee eisen: het moet gezond zijn en vooral snel klaar. ‘Lekker’ zit bij mij niet in de prioriteitenlijst net zo min als ‘origineel’.

Doorgaans kook ik zo’n tien verschillende menu’s die ik uit m’n hoofd ken en dan heb je het wel zo’n beetje gehad. Wij eten dus veel Hollandse kost met zo min mogelijk vet en zoveel mogelijk groente erin verwerkt, zoals stampotsnijboontjes of gekookte aardappels met rode bietjes.  In de weekenden haalt Edwin de schade nog wel eens in. Dan kookt hij en dat doet ie goed. Op zaterdag of zondag kunt u met een gerust hart bij ons thuis aanschuiven.

Maar goed. We hadden het over HelloFresh. Gezien het bovenstaande rook mijn wederhelft dus een kans en dacht: “Verandering van spijs doet eten” en hoopte op een verbetering van de doordeweekse maaltjes.

In het kader van de huwelijksliefde ging ik dus vol enthousiasme aan de slag met het eerste receptje uit de HelloFreshbox dat zoiets was als ‘Gnocchi met kastanjechampignons, veldsla en Parmezaanse kaas’. Ik stuitte op ingrediënten waar ik werkelijk nog nooit van gehoord had (gnocchi?), maar die vast en zeker onder de categorie ‘powerfood’ vallen: ultragezond. M’n keuken lag overhoop, maar ik had me toch wat op tafel gezet…

Maar toen ging ’t mis. Want HelloFresh heeft alles geoptimaliseerd, maar niet uitgetest op kinderen. In elk geval niet op die van míj! Ik zal u de details besparen, maar om een heel lang verhaal heel kort te maken hebben ze feest gevierd toen na twee weken de laatste HelloFresh maaltijd op was. Nooit, maar dan ook nooit meer zouden mijn kinderen klagen over mijn maaltijden. De rest van hun leven zouden ze uit vrije wil en met veel dankbaarheid mijn rode bietjes eten, als we als-je-blieft stopten met ‘HelloFresh’.

Afgelopen vrijdag, toen de grote vakantie nét van start was gegaan kreeg Edwin een mailtje van Maartje: je virtuele contactpersoon bij HelloFresh. “Hallo Edwin, de volgende HelloFreshbox is naar je onderweg! Veel smakelijke groeten van Maartje”. Wat was het geval: Edwin had zich niet afgemeld, maar had de bezorging van de maaltijden uitgesteld…. En zo zaten we gisteravond aan een ‘salade van bataat, asperges en geitenkaas’. Arme kinderen. Maar ze hebben geluk: morgen begint het Emmanuelzomerkamp. Daar eten ze gewoon lekker spaghetti bolognese en frietjes. Dat zal smaken!

Brechje