Nieuwe gemeenteraden en colleges moeten aan de bak voor jeugd. De kloof tussen kinderen die opgroeien in een achterstandswijk en hun leeftijdsgenoten in betere buurten wordt steeds dieper. Dat zegt demissionair minister André Rouvoet in reactie op het Kinderen in Tel Databoek 2010. Nieuwe gemeenteraden en colleges moeten aan de bak voor jeugd. Dat zegt demissionair minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin, Onderwijs) in reactie op het Kinderen in Tel Databoek 2010 dat hij maandag in ontvangst zal nemen.
Ondanks de dalingen in kindersterfte, jeugdcriminaliteit, achterstandsleerlingen, tienermoeders en kinderen in armoede, blijven er zorgelijke toestanden: steeds meer kinderen worden naar de jeugdzorg verwezen er er is een steeds scherpere tweedeling tussen kinderen die in goede en slechte omstandigheden opgroeien.
Bijstandsniveau
Dat blijkt uit het vijfde onderzoek Kinderen in Tel, dat maandag wordt gepresenteerd aan demissionair minister Rouvoet van Jeugd en Gezin. Het Verwey-Jonker Instituut voert het onderzoek elk jaar uit in opdracht van onder meer Unicef, Stichting Kinderpostzegels en Defence for Children. Het databoek Kinderen in Tel vergelijkt de leefomstandigheden van kinderen op gemeente- en wijkniveau aan de hand van twaalf indicatoren. Zo ontstaat een ranglijst van 4.033 postcodegebieden. Het onderzoek signaleert verbeteringen: het aantal tienermoeders is drastisch afgenomen, er is minder zuigelingen- en kindersterfte, meer speelruimte en er zijn minder vroegtijdige schoolverlaters.
Maar de winst is vooral geboekt in wijken die het toch al niet slecht deden. Onderzoeker Bas Tierolf van het Verwey-Jonker Instituut: "In de top-100 van slechtste wijken is nauwelijks iets veranderd. Vooral op het gebied van jeugdcriminaliteit en armoede is geen verbetering te ontdekken. Nog steeds groeit eenderde van de kinderen in deze wijken op in een gezin dat leeft op bijstandsniveau.’"
Tweedeling aanpakken
"Er is nog veel te doen, zoals het verder aanpakken van de zorgelijke tweedeling", vindt Rouvoet. "De nieuwe gemeenteraden en colleges moeten aan de bak om de zorg voor jeugd hoog op de agenda te houden en successen te boeken."
"Als geen ander zijn gemeenten in staat om heel gericht hulp en zorg op buurtniveau op maat te combineren met bijvoorbeeld hulp op school, begeleiding naar werk en schuldhulpverlening. Allemaal op basis van één gezin, één plan. Gemeenten kunnen zo bijdragen aan de versterking van de eigen kracht van gezinnen zodat zij zichzelf en elkaar beter kunnen helpen. In Den Haag moeten wij er voor zorgen dat gemeenten in een positie zijn om hun verantwoordelijkheden optimaal te kunnen uitvoeren." (Nu.nl)