VaccinatieMeer dan 150 Schotse meisjes hebben zich met klachten gemeld nadat zij afgelopen herfst waren ingeënt tegen enkele humane pappilomavirussen die baarmoederhalskanker zouden veroorzaken. Dat meldt The Scotsman. Tegenstanders van de vaccinatie hebben opgeroepen het inentingsprogramma te staken. Meer dan 150 Schotse meisjes hebben zich met klachten gemeld nadat zij afgelopen herfst waren ingeënt tegen enkele humane pappilomavirussen die baarmoederhalskanker zouden veroorzaken. Dat meldt The Scotsman. Tegenstanders van de vaccinatie hebben opgeroepen het inentingsprogramma te staken. Volgens hen zijn er te veel onbeantwoorde vragen over de veiligheid en de blijvende effectiviteit van het middel cervarix. Ook Nederlandse meisjes worden sinds januari met het middel ingeënt.

Vaccinatie Volgens de krant hebben de ouders van zes Britse meisjes fabrikant GlaxoSmithKline voor de rechter gedaagd nadat zij ernstige klachten kregen waaronder verlammingsverschijnselen, toevallen en chronische vermoeidheid. Nog eens twee meisjes zouden zich bij een advocaat hebben gemeld wegens zeer pijnlijke zwellingen in de gewrichten.

De Schotse overheid en GlaxoSmithKline blijven erbij dat het aantal negatieve reacties overeenstemt met iedere massavaccinatie. Volgens The Scotsman is de bijsluiterinformatie voor de ouders na tussenkomst van een farmaceutisch bedrijf gewijzigd. Volgens critici was die informatie voor zowel ouders als medici vaag en misleidend. Schotse parlementariërs willen dat de gerezen vragen worden opgehelderd voordat nog meer meisjes worden ingeënt.

In Groot-Brittannië zijn in totaal rond 800.000 inentingen verricht. Sindsdien zijn 1.716 ‘verdachte’ reacties gemeld. In de ergste gevallen ging het om verlammingsverschijnselen en blindheid. Het is onduidelijk of de slachtoffers daarvan volledig zullen herstellen. Volgens tegenstanders zouden veel meer jonge vrouwen hebben geklaagd maar zouden hun klachten zijn toegeschreven aan angst voor vaccinatie. Zij wijzen erop dat het vaccin nog geen zeven jaar is getest. Daardoor is er geen enkel bewijs dat het vaccin op langere termijn effectief is en geen verdere bijwerkingen heeft. Tegenstanders spreken over een grootschalig “experiment” op burgers.

Volgens de fabrikant is het vaccin grondig getest. Hij bevestigt dat de inenting regelmatig leidt tot neveneffecten als hoofd- en spierpijn, rode uitslag en zwelling bij de plaats van inenting en vermoeidheid. Bij een kleiner aantal meisjes zou de inenting leiden tot buikklachten zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn, jeuk, uitslag en koorts. Een nog kleiner aantal zou klagen over duizeligheid, luchtweginfecties en dufheid.

Bij de Britse gezondheidsdienst zijn ook klachten gemeld als allergische reacties, bewusteloosheid en flauwtes.

In Nederland worden klachten van overheidswege al snel afgedaan als ‘onbewezen’. Critici wordt ‘bangmakerij’ verweten. Daarmee zouden zij de volksgezondheid in gevaar brengen. Verschillende media, waaronder Trouw en het tv-programma Radar hebben zeer kritisch bericht over de HPV-vaccinatie. (KN)