KISI feest - Beloofd is beloofdBeloofd is beloofd luidde het veel­be­lovende thema van het eerste Neder­landse feest van KISI, God’s singing kids. Vele gezinnen en nieuws­gierigen kwamen zondag 26 juni naar Helmond om als KISI–familie samen te zijn. Beloofd is beloofd luidde het veelbelovende thema van het eerste Nederlandse feest van KISI, God’s singing kids. Vele gezinnen en nieuwsgierigen kwamen zondag 26 juni naar Helmond om als KISI–familie samen te zijn.

KISI feest - Beloofd is beloofd Bij aankomst ontvangt iedereen een keycord met naamkaartje en een stevige plastic beker om zichzelf gedurende de dag van gratis koffie en thee te voorzien. Een beetje zelfredzaamheid mag in een groot gezin wel verlangd worden! De gadgets zijn beide voorzien van de tekst: “Versprochen ist versprochen” en tonen daarmee de connectie met de Oostenrijkse moederorganisatie.

Verrassing uit Oostenrijk

Sanne van der Spek, fulltime Kisimedewerkster, opent samen met vrijwilliger Harm Ruiter het programma in de sfeervol ingerichte zaal. Tijdens de introductie van het fenomeen “KISI” wordt er plotseling op de deur gebonsd… nee, geen bezoek uit Spanje, maar uit Oostenrijk! Als verrassing is Hannes Minichmayer gekomen, de mannelijke helft van het echtpaar dat 17 jaar geleden KISI oprichtte in Oostenrijk. Minichmayer haakt direct in op het thema: God heeft ons een helper beloofd die je nooit alleen zal laten, in de persoon van de Heilige Geest. Een vader en een zoon kan iedereen zich wel voorstellen, maar wat is en doet een Heilige Geest?

Wat de H. Geest doet

In de creatieve en humoristische stijl van Kisi spelen vrijwilligers uit de zaal het Oudtestamentische verhaal over Abraham, die een dienaar met 7 kamelen op pad stuurt om een vrouw te zoeken voor zijn zoon Isaak. De Heilige Geest zou je kunnen zien als die dienaar: hij werkt voor de Vader en de Zoon en stelt zich belangeloos ten dienste om dingen tot stand te brengen en verlangen en vertrouwen te laten groeien. De werking van de Heilige Geest wordt door Harm Ruiter middels een fotopresentatie en in interactie met de zaal verder uitgelegd. Een KISI-meisje zal de rest van de dag in het wit gekleed de Heilige Geest verbeelden om de kinderen eraan te herinneren dat de Heilige Geest je nabij is.

Nederlandse KISI

KISI Nederland bestaat inmiddels uit een vaste groep in Den Bosch/Helmond (60 kinderen) en projectgroepen in Twente (40 kinderen) en Utrecht (25 kinderen). Twente presenteert zichzelf met een mooie compilatie van liedjes uit de musical De Barmhartige Vader. De Brabantse groep brengt de paasmusical De ongelofelijke comeback ten tonele. Ongelofelijk ook hoe KISI in 2,5 jaar tijd is gegroeid in aantal, professionaliteit en geloof dat zich toont in de sterke uitstraling!

Met fietskaart en kompas

Mgr. Mutsaerts is de hele morgen al te gast bij de KISI familie en de zaal is muisstil als hij voorleest uit zijn recent uitgegeven boek Met fietskaart en kompas. Het boek heeft hij vanuit zijn eigen ervaringen geschreven voor kinderen en ieder die zijn onbevangenheid niet verloren heeft. Ook híj heeft een verrassing;  ieder aanwezig gezin ontvangt van hem persoonlijk een exemplaar van zijn boek. “Zou hij nu niet failliet gaan?”, vraagt een jongen zich af met het prachtige gebonden boek in zijn hand. Na het middaggebed, voorgegaan door pastoor Seidel, staat de lunch met heerlijke broodjes klaar. De kinderen vermaken zich na een broodje op het trapveldje bij de school en de stormbaan op het feestterrein.

Creatievelingen aan de slag

’s Middags kan jong en oud z’n talenten ontdekken in 2 rondes met actieve en creatieve workshops. Verhitte gezichten worden aangetroffen op het trapveld waar een Helmondse prof- voetballer de enthousiaste kinderen (en volwassenen) voetbaltechniek bijbrengt en wedstrijdjes meespeelt.  De stormbaan staat centraal in het 'adventureprogramma'. Onder de deskundige leiding van Eefje Titulaer trotseren de deelnemers zichzelf en elkaar. Vele creatieveling (in wording) zijn afgekomen op de workshop sokpoppen maken. Zij werken gezellig, maar ook aandachtig aan het versieren van hun popje met stof, kralen en glitters. Ook aan expressie is gedacht: Marije van der Knaap verzorgt een workshop waarin geschaafd wordt aan toneelvaardigheden. Voor het beste tableau vivant is er zelfs een beker te verdienen.

Wij allen zijn koningskinderen

In een lokaal verderop klinkt de stem van de  boze rover uit de KISI-poppenkast, waarin schaapje Pauli de hoofdrol speelt. Als Pauli is opgesloten door de boze rover lijkt nooit je tanden poetsen of douchen en eten zonder bestek toch niet zo aantrekkelijk meer. De boodschap dat het veilig is om dichtbij de herder te blijven en je niet te laten verleiden door de boze rover maakt indruk op de grote groep kinderen. In de korte pauze wordt het lokaal vrijgemaakt voor de 'Koningskinderen-bijeenkomst', de KISI-catechese voor 4- 8-jarigen. God onze Vader is de Koning in de hemel, dus zijn wij allen zijn koningskinderen en dat wordt gevierd met verkleden, zingen, knutselen en cakejes met Kisi-logo!

Timemanagement voor volwassenen

De twee workshops KISI-XXL zijn speciaal voor volwassenen: bij 'timemanagement' worden mensen uitgenodigd hun tijdsindeling te evalueren en ervaringen uit te wisselen. Hoe deel jíj je tijd in zodanig dat je ruimte houdt om aandachtig samen te kunnen zijn met kinderen en/of partner? In de tweede ronde brengt het KISI-bestuur een uitleg over de KISI-waarden en de organisatie, zowel in het algemeen als specifiek voor het komende schooljaar.

Afsluitende Mis en maaltijd

Om 16.15u staat de Eucharistieviering met Rector De Rycke, rector van het Sint-Janscentrum, het seminarie van Bisdom 's-Hertogenbosch, als celebrant op het programma. Iedereen komt na de inspannende middag tot rust en gebed in de koele Jozefkerk. De Mis wordt opgeluisterd met liederen van de KISI-cd Nooit meer alleen, waarop ook de vaste misgezangen staan. Voor de allerkleinsten is er een apart schaapjesprogramma. Na de viering zegenen kinderen en volwassenen elkaar en kan ieder geestelijk gesterkt richting het avondeten.

Het meegebrachte avondeten is opgesteld op lange tafels en wordt heel symbolisch met alle KISI familieleden gedeeld. Het wordt een echt feestmaal buiten aan de lange tafels en vormt een passende afsluiting van deze prachtige feestdag.

Het themalied wordt luidkeels gezongen op de terugweg en in de dagen daarna blijft het in onze hoofden hangen. De rest van het jaar zullen de bekers ons elke middag bij de limonade herinneren aan Gods belofte! We hebben genoten en komen volgend jaar zeker weer, enne… beloofd is beloofd!

Karina Bremers

(foto’s: KISI)