‘Kinderopvang voorgetrokken op gezin’Terwijl in Duitsland elke plaats in de kinderopvang met 1200 euro per maand lucratief wordt gesubsidieerd, dreigen moeders die zelf op hun kinderen passen, met een ongrondwettige fooi van 100 tot 150 euro afgescheept te worden. Terwijl in Duitsland elke plaats in de kinderopvang met 1200 euro per maand lucratief wordt gesubsidieerd, dreigen moeders die zelf op hun kinderen passen, met een ongrondwettige fooi van 100 tot 150 euro afgescheept te worden.

‘Kinderopvang voorgetrokken op gezin’Het Forum Deutscher Katholiken heeft daar protest tegen aangetekend. Voorzitter Hubert Gindert zegt dat in het debat over de “wens van ouders voor keuzevrijheid” door politieke en financiële trucs wordt gemanipuleerd.

Het Forum neemt het daarmee op tegen een monstercoalitie van economische instituten, wetenschappelijk instellingen en overwegend linkse politieke partijen die het geld voor huismoeders frontaal hebben aangevallen en als ´haardpremie´ belachelijk hebben gemaakt. Het doet denken aan de term ´aanrechtsubsidie´ waarmee in Nederland de belastingteruggave voor echtgenotes en echtgenoten van kostwinners ridiculiserend wordt aangeduid.

In een verklaring zegt het Forum dat dit “bont samengestelde volksfront” tegen het traditionele gezin blijkbaar een probleem heeft met het in de Duitse grondwet verankerde recht van ouders, dat “zorg en opvoeding van de kinderen het natuurlijke recht van ouders en de hun allereerst toekomende plicht is” (art. 6,2). Bovendien heeft het Constitutioneel Hof op 10 november 1998 op basis van het gelijkheidsbeginsel bepaald dat kinderopvang niet bevoordeeld mag worden op opvoeding binnen het gezin.

“Ouders kunnen wereldwijd, ook zonder staatsvergunning, hun kinderen het beste zelf opvoeden, omdat hun het wel van hun kinderen na aan het hart ligt", aldus het Forum. "De economie is op weg van de sociale markteconomie naar het kapitalisme niet in vrouwen en moeders geïnteresseerd, alleen in arbeidskrachten. Politiek links denkt alleen maar aan de emancipatie uit gezinsverbanden. Opgeofferd daaraan worden de kinderen, de vrouw en moeders, de gezinnen en de menselijkheid.”

“De rekening zal de hele samenleving betalen. Duitsland is een van de kinderarmste landen en zal dat blijven. De druk van de bevolkingspiramide zal verder toenemen. Ideologen hebben het gezin in hun greep en brengen een samenleving voort zonder menselijkheid.”

Het Forum van Duitse katholieken doet een beroep op alle verantwoordelijken in politiek en samenleving om de keuzevrijheid van ouders in de opvoeding van hun kinderen te versterken. (KN)