Kinderopvang: goochelen met geldKinderopvang wordt per 2009 sowieso duurder. Ouders met een laag inkomen gaan per kind gemiddeld 5 euro per maand meer betalen aan kinderopvang in een crèche, ouders met een modaal salaris zo’n 15 euro per maand meer.
Kinderopvang wordt per 2009 sowieso duurder. Ouders met een laag inkomen gaan per kind gemiddeld 5 euro per maand meer betalen aan kinderopvang in een crèche, ouders met een modaal salaris zo’n 15 euro per maand meer.

Kinderopvang: goochelen met geldDat is één van de maatregelen waarmee het kabinet de stijging van de kosten in de kinderopvang wil terugdringen. Volgens vice-premier Bos van Financiën is bij de ingrepen uitgegaan van het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. De maatregel gaat in 2009 in.

Gastouders

Eerder deze week was al duidelijk geworden dat de subsidies voor gastouders fors worden aangepakt. Nu kunnen bijvoorbeeld oma’s en opa’s zo’n 6 euro per uur krijgen. Dat gaat omlaag naar 2 euro vijftig. Volgens Bos is dat terecht. In vergelijking met reguliere opvang maken gastouders minder kosten. “Het was ook wel een erg genereuze regeling”, aldus Bos. Er komt ook een einde aan de bemiddelingsbureau’s voor gastouders. Er ging vooral veel geld naar deze bureau’s.

Thuiscrèche

Verder wil het kabinet per 2010 maatregelen treffen in de gastouderopvang. Er zijn vanaf dan twee vormen van gastouderopvang mogelijk: professionele kleinschalige opvang, zogenaamde thuiscrèches, en ‘informele’ opvang. Voor de beide vormen daalt het maximumuurtarief, naar 4 euro bij de professionele en naar 2,50 euro bij de ‘informele’ opvang. Voor de ‘informele’ opvang wordt tevens het aantal uren kinderopvangtoeslag waar ouders recht op hebben gemaximeerd. De kwaliteiteisen aan deze twee vormen van opvang verschillen met die van de formele kinderopvang en verschillen ook onderling. Alle gastouders moeten zich aansluiten bij een formele kinderopvanginstelling. Hiermee verdwijnt de rol van de gastouderbureaus.

Vergoedingen

Verder wordt er gekeken of het hele systeem van de kinderopvang niet aangepast moet worden. Oorspronkelijk idee bij het breder vergoeden en uitbreiden van de kinderopvang was en is nog steeds een economische, namelijk om mensen aan het werk te krijgen. Dat streeft het kabinet nog steeds na. Om dit te bereiken, zo adviseert de commissie-Bakker, moet ervoor worden gezorgd dat het voor werkende ouders ook extra loont om langer te werken. De vergoedingen van de kinderopvang moeten volgens de commissie hoger worden, als de participatie toeneemt. (Nos.nl/KN)
 
Reken hier uit hoeveel de kinderopvang u gaat kosten?