Kinderen zijn het vallen verleerdKinderen moeten tijdens gymles op de basisschool leren vallen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen minder “motorisch vaardig” worden. Dat zegt de stichting Consument en Veiligheid. Kinderen moeten tijdens gymles op de basisschool leren vallen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen minder “motorisch vaardig” worden. Dat zegt de stichting Consument en Veiligheid.

Kinderen zijn het vallen verleerdVolgens de stichting belanden 39.000 kinderen tussen de acht en twaalf jaar na een val in het ziekenhuis. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van zes jaar geleden. Eén op de vijf komt in het ziekenhuis met een gebroken pols. Enkelbreuken, hersenschuddingen en hoofdwonden komen ook vaak voor. Omdat kinderen dikker zijn dan vroeger, zijn ze minder goed in staat hun eigen val te breken, stelt een woordvoerder.

Consument en Veiligheid voert sinds twee jaar een valcampagne, daarbij zijn 38 basisscholenscholen bezocht. De valtrainingen zijn opgezet in samenwerking met oud-judoka Yos Lotens. Lotens heeft verschillende boeken op zijn naam staan over valtraining. Daarin introduceert hij de term ‘stoeispelen’.

Tijdens de lessen leren de kinderen vallen vanaf uiteenlopende hoogtes en uit verschillende posities. “Het zijn reflexen”, zegt een woordvoerder. “Als je valt, strek je je arm automatisch uit en kom je op je pols terecht. Het gaat erom dat je je lichaam inschakelt en níet op je armen valt.”

Consument en Veiligheid wil de valtraining graag laten geven alle scholen. Het is onbekend wanneer de lessen gegeven kunnen worden. Er is nu onvoldoende geld. De stichting ziet een rol voor gemeenten, Rijk en verzekeraars. (NRC)