Uit onderzoek in opdracht van verzekeraar RVS, die is gestart met een hypotheekcampagne die zich voornamelijk richt op starters, blijkt dat een aanzienlijk deel van de jongere huizenkopers (36%) samen met hun partner fulltime moet blijven werken vanwege de hoge woonlasten. Uit onderzoek in opdracht van verzekeraar RVS, die is gestart met een hypotheekcampagne die zich voornamelijk richt op starters, blijkt dat een aanzienlijk deel van de jongere huizenkopers (36%) samen met hun partner fulltime moet blijven werken vanwege de hoge woonlasten. Jonge huizenkopers wachten met het krijgen van kinderen; zo heeft 21% gewacht met kinderen tot zij een eigen huis hadden en 13% van de jonge huizenbezitters stelt het krijgen van kinderen zelfs uit als gevolg van de hoge woonlasten.
Het onderzoek is uitgevoerd door Intomart GFK onder 619 ‘jonge huizenkopers' (18- 35 jaar). Hieruit blijkt dat jongeren, ondanks hoge woonlasten, onbezorgd zijn over hun financiële toekomst. 84% van de jongeren maakt zich geen zorgen over de aflossing van de hypotheekschuld of de waardevermindering van hun huis, terwijl 57% gekozen heeft voor een grotendeels aflossingsvrije hypotheek. Daarnaast is sparen voor de uitzet is nog steeds populair; 45% is al lang voor de koop van het eerste huis aan het sparen voor de inrichting.
Jongeren vinden hypotheken complexe materie; 29% zegt de hypotheekproducten vaak niet te begrijpen. Twee derde van de jongeren heeft behoefte gehad aan advies in de oriëntatiefase, in de afsluitfase is de behoefte aan advies zelfs 75%. De helft van de jongeren vraagt ook daadwerkelijk advies.
Als een belangrijke reden om een huis te kopen geven geeft 51% aan zich te willen settelen op een bepaalde plek. 50% ruilt het huurhuis is voor een koophuis om te starten met opbouw van eigen vermogen. Voor vrouwen is het settelen op een specifieke plek belangrijker dan voor mannen (respectievelijk 55% en 44%), mannen vinden vermogensopbouw vaker belangrijk (respectievelijk 56% en 47%).