Kinderen helpen met opruimen“Mijn kinderen lopen na het eten zo van tafel. Ze laten alles staan.”
“Ik ben mijn kinderen constant aan het bedienen. Het lijkt wel alsof ze niets kunnen.”
“Nadat ik de kinderen naar school heb gebracht, kan ik de ontbijtboel nog opruimen.”

Citaten van moeders. Moeders die verzuchten dat ze alles zelf moeten doen en dat hun kinderen niet helpen. Kinderen helpen met opruimen

 • “Mijn kinderen lopen na het eten zo van tafel. Ze laten alles staan.”
 • “Ik ben mijn kinderen constant aan het bedienen. Het lijkt wel alsof ze niets kunnen.”
 • “Nadat ik de kinderen naar school heb gebracht, kan ik de ontbijtboel nog opruimen.”

Citaten van moeders. Moeders die verzuchten dat ze alles zelf moeten doen en dat hun kinderen niet helpen.

Helpen hoeft niet meer!

Zorg dat kinderen kunnen helpen met opruimen.
Zoek vaste plekken voor alle spullen.

Door de kleinere gezinnen en de aanwezigheid van allerlei hulpmiddelen die het huishouden vereenvoudigd hebben, is het niet strikt noodzakelijk dat kinderen helpen bij het huishouden. Vroeger was dat anders. Kinderen hielpen met afwassen, ze hielpen hun kleinere broertjes en zusjes, ze hielpen in het bedrijf of de winkel van hun ouders.

Belang van helpen

Kinderen leren doordat ze hun ouders en andere volwassenen nadoen. Ze krijgen al jong een keukentje en maken dan graag iets lekkers voor hun ouders klaar. Of ze spelen schooljuffrouw, meester, doktertje. Imitatie is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

Veel kinderen vinden het ook leuk om hun ouders te helpen. Het gaat niet altijd zoals wij dat willen en het kost vaak meer tijd, maar voor een kind is er niets leukers dan iets samen met zijn/haar ouders te doen. En helpen valt daar ook onder.

Plan rond het ontbijt en avondeten voldoende tijd in, zodat kinderen ook kunnen helpen.

Stimuleren

Ouders stimuleren hun kind nieuwe dingen te leren. Kinderen worden op deze manier zelfstandig. Weten wat er te doen is in het huishouden en ook weten hoe je dat moet doen, is essentieel bij het zelfstandig worden. Kinderen stimuleren om in het huishouden te helpen, is van belang bij het zelfstandig worden.

Sturen

Een kind heeft sturing nodig. Er zijn weinig kinderen die uit zichzelf helpen en dat dan ook goed doen. Als ouders moet je zeggen wat je verwacht en moet je sturen en bijsturen. Als je wilt dat je kinderen helpen bij taken in het huishouden, zul je dat ook moeten sturen. Hoe eerder je dat doet, hoe makkelijker het is. Vanaf een jaar of vier kunnen kinderen al helpen.

Helpen werkelijkheid laten worden … in vijf stappen

 1. Bespreken

  Bespreek met je kinderen dat er in huis heel wat taken zijn die gedaan moeten worden. Vertel ook dat het niet realistisch is als de taken door één persoon worden uitgevoerd. Als gezin maak je gebruik van het huis en maak je de schone spullen vies. Samen moet je dus ook het huis schoon houden en spullen opruimen. Je kunt er voor kiezen dat kinderen betaald krijgen als ze hun taken goed uitvoeren, maar een aantal taken horen er gewoon bij en hoeven (wat mij betreft) niet betaald te worden.

 2. Benoemen

  Noem de concrete taken die moeten gebeuren. Vertel wat je bij elke taak verwacht dat er wordt gedaan. Maak hiervan een rooster. Voordeel hiervan is dat zwart op wit staat wie wanneer welke taak moet doen.

 3. Beginnen

  Verdeel niet direct alle taken, maar begin met één taak per kind. Elke verandering, hoe klein ook, heeft veel tijd nodig. Als je wilt zorgen dat een verandering succesvol kan zijn, moet je niet teveel tegelijk willen veranderen.

 4. Voordoen

  Neem de tijd om elk kind te instrueren. Vertel precies hoe het moet en doe het voor.

 5. Volhouden

  Houd vol aan de gewenste verandering. Dat betekent dat je constant moet bijsturen. Geef het vooral niet op.

Elke lange reis begint met een eerste stap.

Meer informatie: www.anskeplante.nl