Kinderen hebben is gezondHet hebben van kinderen is goed voor je gezondheid. Ouders hebben namelijk minder kans op hart- en vaatziekten, kanker, alcoholisme en dodelijke ongevallen. Maar volgens een wetenschappelijk onderzoek moet je niet meer dan twee kinderen hebben. Het hebben van kinderen is goed voor je gezondheid. Ouders hebben namelijk minder kans op hart- en vaatziekten, kanker, alcoholisme en dodelijke ongevallen. Maar volgens een wetenschappelijk onderzoek moet je niet meer dan twee kinderen hebben.
 
Kinderen hebben is  gezondGezondheid en ouderschap: het lijkt samen te gaan. Noorse en Engelse onderzoekers bestudeerden 33 jaar lang 1,5 miljoen Noorse mannen en vrouwen. Mensen met één of geen enkel kind liepen juist een groter risico om aan één van de onderzochte aandoeningen te overlijden, omdat ze minder goed op hun gezondheid letten. Maar meer dan twee kinderen is ook weer niet ideaal: dat zorgt vaak voor emotionele stress en financiële problemen, wat de gezondheid negatief beïnvloedt.

Evenwicht

De wetenschappers, die hun onderzoek publiceerden in het tijdschrift Social Science & Medicine reports, denken dat bij twee kinderen het evenwicht tussen het stressniveau en de nodige steun het best bewaard wordt. Overigens waren ouders met drie kinderen wel het gelukkigst van alle ouders.
Kinderen hebben is niet alleen gezond, maar ook andersom blijkt de theorie te gelden: uit het onderzoek blijkt dat één of geen kinderen hebben het ongezondst is. Deze mannen en vrouwen hadden het meest kans van iedereen om te sterven aan een van de gezondheidsaandoeningen.

Voordelen

Vier of meer kinderen vergrootte het risico op baarmoederhalskanker bij vrouwen, een gewelddadige dood en fataal ongeval bij mannen. De ouders met vier of meer kinderen gaven ook aan de negatieve stresseffeccten en socio-economische nadelen te voelen die bij een groot gezin horen. "Maar deze negatieve effecten wegen duidelijk niet op tegen de voordelen van een gezin", aldus onderzoekster Emily Grundy.