Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) laat onderzoeken of het elektronisch kinddossier (EKD) toch breder toegankelijk kan worden. Het EKD wordt in 2009 verplicht. Het zal in fasen worden ingevoerd. Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) laat onderzoeken of het elektronisch kinddossier (EKD) toch breder toegankelijk kan worden. Het EKD wordt in 2009 verplicht. Het zal in fasen worden ingevoerd.
Minister Rouvoet was eerder fel tegen een bredere inzage in het elektronisch kinddossier dat eigenlijk al in 2008 zou worden ingevoerd. De Tweede Kamer wil echter dat er niet alleen inzagerecht komt voor jeugdartsen, maar ook voor andere instanties zoals de jeugdzorg. Medische gegevens moeten wel zoveel mogelijk afgeschermd blijven.
Het elektronisch kinddossier wordt ingevoerd in fasen. Dat heeft de minister dinsdag laten weten aan de Tweede Kamer. De oorspronkelijke invoerdatum was 1 januari, maar al eerder bleek dat deze datum niet zou worden gehaald. Van ieder kind dat in Nederland wordt geboren, wordt voortaan een elektronisch dossier gemaakt. In dit dossier komt informatie te staan over het kind, de gezinssituatie en de omgeving. Het doel is de informatie-uitwisseling en de informatieoverdracht binnen de jeugdgezondheidszorg te optimaliseren. Rouvoet verwacht probleemgevallen sneller te kunnen opsporen en aan pakken.
In september oordeelde de rechtbank dat bij de aanbesteding fouten zijn gemaakt. Ook eiste de Tweede Kamer een onderzoek naar een mogelijke uitbreiding van de toegang tot het kinddossier. Die zou zijn voorbehouden aan hulpverleners uit de gezondheidszorg. Verschillende fracties wilden dat ook instanties als de jeugdzorg en het maatschappelijk werk inzage krijgen in het dossier.
De bewindsman meldde afgelopen dinsdag dat hij in de eerste helft van volgend jaar laat onderzoeken of het dossier inderdaad breder toegankelijk moet worden gemaakt. Verder mogen instellingen zelf bepalen van welke leverancier ze technologie afnemen en hoe ze hun systemen inrichten. Wel moeten deze systemen voldoen aan landelijke eisen.
De zogeheten Verwijsindex risicojongeren wordt medio 2009 ingevoerd. Hulpverleners moeten een signaal krijgen als een kind bij meer dan twee organisaties bekend is. Vorige maand is een proef begonnen. Deze wordt nog dit jaar uitgebreid tot dertig gemeenten. (Trouw/KN)