Paus Franciscus spreekt tot jongeren in SerajevoAls een televisie­kanaal iets ver­toont dat niet goed is voor ons, “de waarden neer­haalt, of zelfs vuilig­heid”, moeten we een andere zender kiezen. Dat zei paus Franciscus zaterdag­avond tijdens een ontmoeting met ruim 800 jongeren in Sarajevo. Als een televisiekanaal iets vertoont dat niet goed is voor ons, “de waarden neerhaalt, of zelfs vuiligheid”, moeten we een andere zender kiezen. Dat zei paus Franciscus zaterdagavond tijdens een ontmoeting met ruim 800 jongeren in Sarajevo.

De paus was zaterdag 13 juni in voor een eendaags bezoek aan de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina.

Eigen verantwoordelijkheid

Bij vuiligheid andere zender kiezenVolgens een verslag van kath.net ging de paus in op vragen van jongeren, onder meer op de vraag waarom hij geen televisie kijkt. Onlangs had Franciscus gezegd dat hij al twintig jaar geen televisie meer kijkt. Hij was daarmee gestopt zei hij, “omdat het mij geen goed deed”. Maar, voegde hij eraan toe, “ik ben in dat opzicht ouderwets, uit de Steentijd”.

Hij zei ook te begrijpen dat de tijden zijn veranderd en dat wij in een beeldcultuur leven. Maar vandaag zou men moeten doen wat vroeger met boeken werd gedaan: “kiezen voor wat mij goed doet”. TV-zenders hebben een grote verantwoordelijkheid, aldus de Paus. “Maar de verantwoordelijkheid om het juiste programma te kiezen hebben wij zelf. Als er iets wordt vertoond dat niet goed is voor ons, wat de waarden neerhaalt, of zelfs vuiligheid. Verander dan van kanaal zoals we dat al in mijn stenen tijdperk deden met boeken!”

Jongeren moeten ook geen “slaven van de computer zijn”, anders zijn ze niet echt vrij. “Kijk televisie en gebruik de computer, maar voor dingen die ons doen groeien en goed voor ons zijn!”, aldus de 78-jarige Paus.
Net als bij de ontmoeting met de priesters en religieuzen week de Paus af van zijn voorbereide toespraak. In plaats daarvan liet hij een aantal jongeren het podium opkomen om een vraag- en antwoordrondje te houden.

Vooroordelen overwinnen

Tijdens de bijeenkomst werd onder meer gezongen door een multi-etnisch jongerenkoor. Daarbij kwam ook een jonge Bosnisch-Servische aan het woord die vertelde over een oecumenische project van katholieke en orthodoxe jongeren. “Ons doel is om elkaar beter te leren kennen, onze overeenkomsten te zien en onze verschillen te begrijpen. We willen de vooroordelen die onder ons leven overwinnen en de vrede te bewaren in Bosnië en Herzegovina.”

Paus Franciscus spreekt tot jongeren in SerajevoFranciscus zei de jongeren dat zij de eerste generatie sinds lang vormen die zonder oorlog in Bosnië opgroeien. “Ik zie dat jullie geen verwoesting willen. Dat is geweldig! Of je moslim, Jood, orthodox of katholiek bent, wij horen bij elkaar en we willen vrede. Dat is een ervaring van jullie generatie. Jullie hebben een geweldige roeping: Bouw geen muren, alleen bruggen!”

Iedereen praat over vrede, aldus de paus. “Sommige machtigen in de wereld zeggen mooie dingen over vrede, maar op hetzelfde moment verkopen ze wapens! Van jullie verwacht ik eerlijkheid en dat overeenkomt wat je denkt, zegt en doet. Het tegendeel is hypocrisie.”

Sluit vrede met iedereen

Aan het einde van de bijeenkomst groette de paus de jongeren voor wie geen plaats was in het gebouw waar de ontmoeting had plaatsgevonden. Opnieuw verwees hij naar het motto van zijn reis: “Mir vama, vrede zij met u. Dit is de taak die ik jullie geef. Vrede sluit je met iedereen, met moslims, orthodoxen, Joden. Wij zijn allemaal broeders, allemaal! Wij zijn kinderen van God!”  (Katholiek Nieuwsblad- kath.net)