Jongleren met prioriteitenFirst things First, dus bedenk éérst wat voor jou het belangrijkste is (bijvoorbeeld: huwelijk, kids, geloof, werk) zodat je weet waar je de prioriteiten gaat leggen. Jongleren met prioriteiten

  • First things First, dus bedenk éérst wat voor jou het belangrijkste is (bijvoorbeeld: huwelijk, kids, geloof, werk) zodat je weet waar je de prioriteiten gaat leggen.
  • Vooruit werken waar mogelijk is een goed anti-stressmiddel. In het gezin is dat niet goed mogelijk, maar voor je (vrijwilligers)werk vaak wél. Als je rust hebt ‘tussen je oren’, komt dat ook zeker je gezin ten goede.
  • Veel huishoudelijke taken kun je uitbesteden aan apparaten (vaatwasser, wasdroger) of kant-en-klaar kopen (gesneden groente). Ze kosten wat extra geld, maar het scheelt energie en tijd. Een afweging die je kunt maken.
  • Voldoende slapen en goed eten – het is een open deur – zorgen ervoor dat je energie houdt om alle ballen in de lucht te houden.
  • Een globaal tijdschema maken voor je kinderen met afspraken wat je van hén verwacht. Bijvoorbeeld: na school drinken we samen wat en krijg je snoep. Daarna ga je wat voor jezelf doen zodat mama nog een was kan opzetten en het eten voorbereiden. Als ze groter zijn kunnen ze ook huishoudelijke karweitjes doen zoals de vaatwasser in- en uitruimen.
  • En last but not least: zeg nee en bewaak je grenzen. Meegaan met de uitjes van de personeelsvereniging kan zinnig zijn, maar je kunt ook besluiten om die dagen bij je kinderen te blijven en met ze te gaan knutselen.