Jonglerende moederHet leven kan rustiger, overzichtelijker en prettiger zijn met minder zaken aan je hoofd. Je hoeft daarvoor heus niet zoveel op te geven. Je hoeft slechts te beslissen op welke zaken jij wilt focussen. Hoe doe je dat? Het leven kan rustiger, overzichtelijker en prettiger zijn met minder zaken aan je hoofd. Je hoeft daarvoor heus niet zoveel op te geven. Je hoeft slechts te beslissen op welke zaken jij wilt focussen. Hoe doe je dat?

Jonglerende moeder

  1. Bepaal wat voor jou en je gezin op dit moment het allerbelangrijkst is. Stel dat dit meer rust, aandacht voor elkaar en meer genieten is. Maak hiervan je prioriteiten. Alle andere dingen worden dan bijzaken.
  2. Geef je prioriteiten meer en de bijzaken minder van je tijd. Zijn er zaken en taken die je tijdelijk of helemaal kunt schrappen? Kom je te weinig toe aan rust en heb je zin in een dag zonder verplichtingen? Sla de clubjes, het koken en het bad dan eens over. Er zijn sowieso veel huishoudelijke en andere taken die je echt niet elke dag of grondig hoeft uit te voeren. Maak het jezelf eens gemakkelijker.
  3. Schrijf je prioriteiten op en hang ze ergens op waar je ze steeds tegenkomt. Gebruik ze als ijkpunt. Kijk ernaar voordat je beslissingen neemt die de rust kunnen bedreigen, om energievretende verleidingen te weerstaan, voor je ja zegt op verzoeken of als je binnen of buitenshuis te hard werkt.
  4. Maak bewust tijd voor je prioriteiten. Neem af en toe een gezamenlijke niets-moet-dag en doe alleen waar je zin in hebt. Doe iets leuks buitenshuis of kruip een middag op de bank. Maak het een dag van boekjes lezen en tv kijken, van stoeien en gapen, van kietelen en soezen onder een groot dekbed. Of verzin je eigen speciale rituelen: bak toverkoekjes of dineer met patat op heus servies en met limonade in wijnglazen. Je zult zien dat jullie er elke keer weer naar uitkijken en het zijn deze eigen, speciale dingetjes die je kinderen niet snel zullen vergeten.
  5. Deel je prioriteiten en de beslissingen die je hiervoor neemt met je gezin. Maak het tot een gezamenlijk doel, jullie gezinsmissie. Zo kunnen jullie elkaar helpen herinneren aan wat belangrijker is en wat jullie blij maakt.

Leef je leven zo lekker en luxe als je zelf wilt, maar leg de nadruk op je echte wensen. Volg je eigen pad, kies jullie eigen richting, dan maak je het gras het groenst bij jezelf.

(bron: www.ouders.nl )