kerstverhaaltje'Jonathan bij de kribbe' is een Kerst voorleesverhaaltje voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het is kort en zeer krachtig. Vertel het uw kinderen het liefst bij de kerststal. Zij zullen met nieuwe ogen naar het Kindje in de kribbe kijken. 'Jonathan bij de kribbe' is een Kerst voorleesverhaaltje voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het is kort en zeer krachtig. Vertel het uw kinderen het liefst bij de kerststal. Zij zullen met nieuwe ogen naar het Kindje in de kribbe kijken.

kerstverhaaltjeSamen met de herders komt Jonathan de stal van Betlehem binnen. Jonathan is een jongen van acht jaar. Hij kijkt het Kindje aan en het Kindje Jezus kijkt hem ook aan. Jezus kijkt hem diep in zijn ogen. Jonathan is helemaal overdonderd. Alle kou verdwijnt uit zijn lijf. Hij voelt zo’n warmte en liefde van het Kindje Jezus uitgaan! Maar plots schieten Jonathans ogen vol tranen.

"Waarom huil je?" vraagt Jezus.

"Ik  heb niets voor Je meegebracht. De herders brachten honing mee en melk. Maar ik heb niets bij me."

"En toch", zegt Jezus, "kun je Mij iets geven"

Het gezicht van Jonathan bloost van blijdschap en hij zegt: "Ik zou Je graag het mooiste geven dat ik heb."

Jezus zegt: "Ik zou graag drie dingetjes van je willen."

Maar Jonathan is Jezus al voor en biedt Hem het beste aan dat hij heeft."Mijn gameboy, mijn electrische trein en mijn mooiste boek, dat met die prachtige plaatjes."

"Nee", zegt Jezus, "dat alles heb Ik niet nodig. Daarom ben Ik niet in de wereld gekomen. Ik verlang iets heel anders van jou."

"Wat dan?" vraagt Jonathan. Dat wilde hij wel eens weten.

"Geef Mij je laatste opdracht die je op school moest maken", vraagt Jezus heel zachtjes, zodat niemand anders het kon horen.

Jonathan schiet overeind, komt dicht, heel dicht bij de kribbe en fluisterde op zijn beurt: "Maar, Jezus, de meester heeft er een grote streep doorheen gezet. Ik moet het opnieuw gaan maken. Dat kan ik toch niet geven."

"Ja, juist daarom vraag Ik het."

"Maar waarom?" vraagt Jonathan.

"Geef Mij altijd alles wat je niet goed lukt in je leven. Beloof je dat?"

"Euh, ja, ik wil wel", antwoordt Jonathan.

"Ik wil graag nog een tweede geschenk van jou", zegt Jezus. "Geef mij je ontbijtbord."

"Maar, ik heb het gebroken vanmorgen?!"

"Breng Mij wat je hebt gebroken en breng Mij alles wat gebroken is in je leven. Ik zal het weer maken. Wil je Mij dat geven?"

"Ja, heel graag. Als U dat wilt, zal ik U ook dat geven."

"En nu", zegt Jezus, "heb ik nog een derde wens. Breng Mij ook het antwoord dat je aan je moeder hebt gegeven toen zij je vroeg hoe het kwam dat je bord stuk was gegaan."

Oei, wat nu? Jonathan is helemaal van zijn stuk. Met zijn hoofd op de rand van de kribbe begint hij hartverscheurend te huilen, zo groot is zijn verdriet. "Ik heb… ik heb… ik heb… Jonathan kan bijna niet spreken en krijgt het niet over zijn lippen… "Ik heb gezegd dat het ontbijtbord op de grond was gevallen en dat het de schuld was van mijn zusje. Maar eigenlijk had ik het zelf van de tafel geduwd, want ik was heel boos."

"Breng Mij ook al je leugens, je jaloersheid, alles waarvan je denkt dat het niet goed is", zegt Jezus. "Als je met dat alles bij Mij komt, neem Ik je in mijn armen. Ik zal je troosten en helpen. Ik hou zoveel van je. Ik wil er altijd voor jou zijn. Bij wat je goed doet en bij wat je fout doet. Wil je Mijn geschenk aanvaarden?"

Jonathan weet niet wat hij hoort en wordt er helemaal blij van. Tsjonge, wat goed zeg dat Jezus zo dicht bij hem kan zijn!

"Bedoelt U dat U voor altijd bij mij zal zijn?" vraagt Jonathan.

"Ja, Jonathan, voor altijd!"