Man en vrouw komen in hun relatie met elkaar, hun kinderen en de maatschappij voor tal van verassingen en vragen te staan. Wie een katholiek gezin wil opbouwen, zal zich afvragen: hoe doen anderen dat, wat zegt de Kerk erover, wat is er te doen voor katholieke gezinnen, zijn er boeken over, wat doet de regering voor het gezin? Iedereen die hierover geïnformeerd wil worden en de ontwikkelingen wil volgen op het gebied van huwelijk, gezin en opvoeding binnen Kerk en maatschappij, kan vanaf mei 2007 terecht bij de jonge site: www.katholiekgezin.nl

Handreiking

Allerlei onderdelen op de site bieden het gezin een concrete handreiking voor het dagelijks leven: van activiteiten voor gezinnen tot een uitgebreide bookshop, van praktische tips over hoe je je huwelijk levendig kunt houden tot het nieuwste kerkelijke document over huwelijk&gezin, van opvoedtips tot (inter)nationale nieuwsberichten rond het gezin, van grappige kinderuitspraken tot veelgestelde vragen rond liefde en seksualiteit, geloofsopvoeding, relaties en kerkelijk huwelijk. “We willen op het internet informatie en ontmoeting aanbieden voor en door katholieke gezinnen. En dan vooral: veel gelegenheid om te reageren en mee te doen, vragen te stellen aan ervaringsdeskundigen, ideeën te delen en aan elkaar door te geven”, aldus Harald Seidel, voorzitter van het IHGO.

Gezin en parochie

De site is voortdurend in ontwikkeling en biedt met aanvullingen op de bestaande inhoud, nieuws en activiteiten steeds opnieuw ondersteuning en inspiratie aan gezinnen. In het najaar van 2007 werd een aparte pagina over gezin&parochie toegevoegd. Om parochies een steuntje in de rug te bieden bij het gezinsvriendelijk(er) maken van de parochie, heeft katholiekgezin.nl tientallen praktische tips en goede ideeën verzameld. Ook is op de site materiaal bijeen gebracht dat ondersteuning kan bieden bij de invulling van gezinsvriendelijke activiteiten in een parochie. Op de parochiepagina is verder een aantal mini-interviews opgenomen met praktijkvoorbeelden. Voor hen die zich binnen een parochie inzetten voor huwelijk en gezin heeft de site dus ook veel te bieden.

Voor mijn gezin

De nieuwste actie die de site t/m eind september 2008 voert heet ‘voormijngezin’, met een eigen pagina www.voormijngezin.nl. Wij geloven dat het in ieder gezin nog beter, leuker en mooier kan. De sleutel hiervoor heb je zelf in handen. Dagelijks komen er tal van keuzemomenten langs. Als je op die keuzes ingaat en je daarbij iedere dag de vraag stelt “Wat heb ik vandaag voor mijn gezin gedaan?”, dan verandert er iets in je gezin. Door de voorbeelden op de site te plaatsen, kunnen gezinnen elkaar opbouwen en stimuleren bij het maken van de kleine keuzes van de dag. Wie zijn/haar reactie instuurt op de vraag “Wat heb ik vandaag voor mijn gezin gedaan?” ontvangt een attentie en dingt mee naar een prijs.

Veelzijdig

Bezoekers van de site kunnen een reactie, kinderuitspraak of praktische tip opsturen en zich aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief. Ook kun je je stem uitbrengen op de steeds wisselende stelling en reageren op de column naar aanleiding van de stelling, die meestal door een bekende Nederlander wordt geschreven. In een uitgebreide bookshop wordt ieder boek kort besproken en is er een directe link naar het boek bij online-boekwinkels. Je kunt in de rubriek netwerk op zoek naar organisaties, interessante clubs en mensen die verdieping, hulp of plaatsen van ontmoeting bieden voor het huwelijk, gezinsleven en de opvoeding. Ook verwijst de site rechtstreeks door naar een aantal dossiers op internet over huwelijk&gezin, van kerkelijke documenten tot discussies in de media.

De site is een initiatief van het Instituut voor Huwelijk, Gezin en Opvoeding (IHGO) en Katholiek Nieuwsblad, in samenwerking met diverse organisaties in het werkveld.

www.katholiekgezin.nl
info@katholiekgezin.nl