Kardinaal PellDe Australische kardinaal George Pell heeft uitgesloten dat de komende Synode burgerlijk hertrouwde gescheiden katholieken tot de Communie zal toelaten. Dat blijkt uit het voorwoord van Pells boek ‘Het Evangelie van het Gezin’. De Australische kardinaal George Pell heeft uitgesloten dat de komende Synode burgerlijk hertrouwde gescheiden katholieken tot de Communie zal toelaten. Dat blijkt uit het voorwoord van Pells boek ‘Het Evangelie van het Gezin’, dat in oktober bij Ignatius Press zal verschijnen, meldt CNS.

Geen tegenstellingen

Kardinaal Pell“Leer en pastorale praktijk kunnen niet tegengesteld zijn”, aldus Pell, een van de leden van de door paus Franciscus ingestelde Raad van Kardinalen. “Je kunt niet de onverbreekbaarheid van het huwelijk volhouden door 'hertrouwden' tot de Communie toe te laten.”

Herhaling voorkomen

De voormalige aartsbisschop van Sydney roept op tot een heldere weergave van de traditionele Leer ter voorkoming van het soort wijdverbreide protesten dat zich in 1968 richtte tegen paus Paulus' VI bevestiging van het eeuwenoude kerkelijk nee tegen contraceptie.

“Hoe eerder de gewonden, de lauwen en de buitenstaanders zich realiseren dat substantiële doctrinaire en pastorale veranderingen uitgesloten zijn, des te meer de vijandige teleurstelling kan worden voorzien en gepareerd”, schrijft Pell.

Contraproductief

De kwestie dreigt een van de hete hangijzers te worden van de komende synode over het gezin die van 5 tot 19 oktober in Rome wordt gehouden.

Volgens Pell is een “hoffelijke, gedocumenteerde en diepgaande discussie nodig (…) ter verdediging van de christelijke en katholieke traditie van het monogame, onverbrekelijke huwelijk.” Het inzoomen op de kwestie van de hertrouwd gescheidenen noemt hij een “contraproductieve en futiele zoektocht voor korte termijn troost.”

Bijzaak

“Gezonde gemeenschappen verspillen niet hun meeste tijd aan bijzaken en, helaas, het aantal gescheiden en hertrouwde katholieken die tot de Communie wil worden toegelaten is inderdaad heel erg klein.”

Nieuwheidens

“De pressie voor verandering concentreert zich vooral in enkele Europese Kerken, waar het kerkbezoek laag is en een groeiend aantal gescheidenen ervoor kiest niet te hertrouwen.”

“De kwestie wordt door vriend en vijand van de katholieke Traditie gezien als een symbool, een trofee in de clash tussen wat rest van het Europees Christendom en agressief neo-paganisme. Iedere tegenstander van het Christendom wil dat de Kerk op dit terrein capituleert”, aldus de kardinaal.

Niet meer zondigen

Hij erkent dat barmhartigheid centraal moet staan in “wanneer wij spreken over huwelijk en seksualiteit, vergeving en heilige Communie.” Maar er zijn ook “essentiële verbanden tussen barmhartigheid en trouw, tussen waarheid en genade.” “Jezus veroordeelde de overspelige vrouw niet”, schrijft Pell, of om haar handelen ongewijzigd voort te zetten. “Hij zei haar niet meer te zondigen.”

Groeiend verzet

Pell is de zesde prominente kardinaal die zich keert tegen het pleidooi van de Duitse kardinaal Walter Kasper om de leer soepeler toe te passen.

Zeer recent werd bekend dat vijf vooraanstaande kardinalen zich in een boek tegen het pleidooi van Kasper keren. Onder hen zijn de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, kardinaal Gerhard Müller, en de voorzitter van de hoogste Vaticaanse rechtbank, Raymond Burke.

De paus zou volgens sommige bronnen niet blij zijn met de publieke discussie, maar het is niet duidelijk waarom.

(bron: Katholiek Nieuwsblad)