Kardinaal MeisnerKardinaal Joachim Meisner, de aartsbisschop van Keulen, riep afgelopen week in een interview met het radioprogramma Deutschlandfunk zijn landgenoten op actie te ondernemen om het gezin als hoeksteen van de samenleving te beschermen tegen gezinsvijandige politiek. Kardinaal Joachim Meisner, de aartsbisschop van Keulen, riept in een interview met het radioprogramma Deutschlandfunk zijn landgenoten op actie te ondernemen om het gezin als hoeksteen van de samenleving te beschermen tegen gezinsvijandige politiek.

Bescherming en steun

Kardinaal MeisnerDe kardianal vindt dat over het gezin niet gesproken kan worden alsof het een louter economische entiteit is. Volgens Meisner moet het gezin zich niet aan de economie aanpassen, maar de economie aan het gezin. Het gezin is niet alleen een sociologische eenheid, maar ook een theologisch fundament, zegt de Keulse aartsbisschop. Het gezin is een ‘weerspiegeling van de Drie-ene God’. Daarom verdient het “alle bescherming en steun die maar denkbaar is, waardoor ook het maatschappelijk leven, het economische leven en het culturele leven gedijen kan”. Wie zich aan het gezin vergrijpt, vergrijpt zich aan de cultuur van de mens, aldus Meisner.

Waardigheid van het leven

Het is volgens de kardinaal van het hoogste belang dat de waardigheid van het menselijk leven – vanaf de conceptie tot het natuurlijke einde – wordt geëerbiedigd. Politici moeten zich daarom keren tegen abortus en wetenschappelijke experimenten op stamcellen die uit gekweekte menselijke embryo’s zijn gehaald. (Katholiek Nederland/aartsbisdom Keulen – foto: AP)