16, nee 20, nee 16 weken zwangerschapsverlofHet kabinet is tegen een uit­brei­ding van het zwanger­schaps­verlof van 16 naar 20 weken. Ook vaders hoeven wat het kabinet betreft niet te rekenen op verlenging van het vaderverlof. Het kabinet is tegen een uitbreiding van het zwangerschapsverlof van 16 naar 20 weken. Ook vaders hoeven wat het kabinet betreft niet te rekenen op verlenging van het vaderverlof.

Dit heeft minister Henk Kamp van Sociale Zaken afgelopen woensdag in de Kamer uitgesproken.

16, nee 20, nee 16 weken zwangerschapsverlofHet Europees Parlement stemde een paar weken geleden in met de verlenging van het zwangerschapsverlof naar minimaal twintig weken. De Europese fracties van VVD en CDA stemden toen tegen. Het kabinet wil dus niet meegaan in de uitbreiding.

Ziektwet

Volgens minister Kamp zijn 16 weken in verreweg de meeste gevallen voldoende. Wanneer vrouwen na die periode door medische aandoeningen nog niet kunnen werken, dan kunnen zij instromen in de ziektewet, aldus de minister. De verlenging van het zwangerschapsverlof zou niet goed zijn voor de arbeidsproductiviteit.

Vaderschapsverlof

Het kabinet is ook tegen uitbreiding van het vaderschapsverlof. Het Europees Parlement wil dat vaders recht moeten krijgen op twee weken verlof. In de Tweede Kamer bleek een meerderheid voor verlenging van het vaderverlof na de geboorte van een kind van twee naar vijf dagen. Tijdens het debat met Kamp werd duidelijk dat een oud-initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks hiertoe steun krijgt van in ieder geval de PvdA, PVV en SP.

CDA

Volgens Kamp kosten beide maatregelen samen een half miljard euro. Dit vindt hij te veel.
Regeringspartij CDA heeft een tijd geleden wel al gezegd dat een verlenging van het zwangerschapsverlof naar achttien weken bespreekbaar is. Deze norm wordt ook gehanteerd door de internationale arbeidsorganisatie ILO van de Verenigde Naties om de gezondheid van moeder en kind te beschermen.

Het CDA erkende bij monde van Kamerlid Eddy van Hijum dat zij niet weet hoe de uitbreiding betaald moet worden nu de overheid moet bezuinigen en bedrijven nog herstellen van de economische crisis. (NU.nl / KG)