Judith en Peter van Hoof over een ‘gezin met karakter’“Wil jij een gezin met karakter? Geef jezelf aan de ander!” Dat is in de kern de boodschap die Judith en Peter van Hoof op de gezinsdag van 21 november mee willen geven. De ouders van vier kinderen geven er samen een lezing over het thema ‘Een gezin met karakter’. “Wil jij een gezin met karakter? Geef jezelf aan de ander!” Dat is in de kern de boodschap die Judith en Peter van Hoof op de gezinsdag van 21 november mee willen geven. De ouders van vier kinderen geven er samen een lezing over het thema ‘Een gezin met karakter’.

Judith en Peter van Hoof over een ‘gezin met karakter’Gezinnen zijn belangrijk. Het gezin is de plek van waaruit ouders en kinderen dagelijks de wereld intrekken. Het basisstation waar je gevormd, gevoed en gekoesterd kunt worden. Binnen het christendom heeft het gezin dan ook een bijzondere en belangrijke plek. Het echtpaar Judith en Peter van Hoof volgde een paar jaar geleden een theologische opleiding in Australië, speciaal gericht op het gezin.

Peter: “Het allerbelangrijkste is dat we mensen mogen laten zien dat we Christus nodig hebben, ook als ouders en opvoeders. Hij is de grootste hulp in ons leven. Ik zie het ook als een van de grootste taken die we hebben: onze kinderen bij God brengen. Je kinderen kennis laten maken met Iemand die jij al kent.”

Volgens Peter is daar in Nederland een grote nood aan. De Kerk zou daar volgens hem wel wat actiever mogen worden. “Jeugd en jongeren, dat wordt opgepakt als speerpunt, maar huwelijk en gezin te weinig. Maar daar valt veel te winnen. Als kinderen opgroeien in goede gezinnen, is het makkelijker voor hen een relatie aan te gaan met God. De kinderen die dat meekrijgen, zie je later terug in de kerk.”

“In onze lezingen vertellen we de mensen ook dat ze mogen lijken op Jezus, zoals Hij Zichzelf gaf aan ons en aan de Kerk. Dat betekent voor mezelf dat ik mij in alle kleine dingen realiseer dat ik mezelf aan Judith en de kinderen mag geven. In tijd, aandacht, alles. Heel praktisch: het is makkelijker om tegen de kinderen te zeggen dat ze niet moeten zeuren en moeten gaan spelen als het je even niet uitkomt, dan met ze praten. Terwijl het beter is te zeggen dat je er voor hen bent en dat je je tijd aan hen geeft.”

Uiteindelijk gaat het er volgens het echtpaar om, dat je bent wie je bent, dat je echt bent, authentiek. Een gezin met karakter dus. De basis van een gezin met karakter is echte liefde, volgens Judith en Peter. “Een ander vult het misschien anders in, maar voor ons is echte liefde afkomstig vanuit die relatie met God.”

Wel is het volgens het stel belangrijk dat je, als je als gezin gelovig wilt zijn, elkaar opzoekt. “Je hebt een vorm van gemeenschap nodig”, legt Judith uit. “Alleen red je het niet. Door samen te zijn en elkaar te steunen kun je echt iets bereiken in de Kerk en in de wijk waarin je woont.”

Bovenstaand is onderdeel van een uitgebreid interview dat Judith en Peter van Hoof aan Inspiratie Magazine hebben gegeven. De volledige tekst staat in de oktobereditie die de nieuwsbrieflezers van katholiekgezin.nl thuis hebben ontvangen. Je kunt een gratis exemplaar aanvragen via info@inspiratiemagazine.nl of bel (073) 6136705.

Zie hier het programma van de dag en mogelijkheid tot aanmelden
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken