OpvoeddebatHet Natio­naal Jeugd­debat vond op 12 oktober voor de 14e keer plaats. In het slot­debat debat­teerde minister Rouvoet met de jongeren over opvoe­ding. Hij riep de jongeren op zich ook in het opvoeddebat te mengen.
Het Nationaal Jeugddebat vond op 12 oktober voor de 14e keer plaats. In het slotdebat debatteerde minister Rouvoet met de jongeren over opvoeding. Hij riep de jongeren op zich ook in het opvoeddebat te mengen.

Zijn stelling was: 'It takes a village to raise a child'. De jongeren waren het erover eens dat ouders de eerstverantwoordelijke zijn, maar dat ook anderen een rol bij de opvoeding kunnen hebben.

Opvoeddebat

OpvoeddebatDeze maand gaf de minister tevens het startsein voor de opvoedestafette en ging in verband hoermee de nieuwe site www.opvoeddebat.nl van start. Bij de opvoedestafette worden door het hele land opvoeddebatten georganiseerd. Door gemeenten, maar ook door scholen, verenigingen en ouders. Van oktober 2009 tot oktober 2010 vindt om de paar weken een opvoeddebat plaats waar Jeugd en Gezin extra aandacht en ondersteuning aan geeft.

Jongeren en ouders

De jongeren bij het Nationaal Jeugddebat: Als ouders even niet in staat zijn zelf op te voeden, dan moet de overheid er wel voor zorgen dat hulp voorhanden is. "Het is een ouderwets idee geen hulp van anderen te aanvaarden", aldus een van de jongeren.

Een aantal jongeren was ook van mening dat je met de jongeren samen moet opvoeden; jongeren praten met hun ouders en andere opvoeders over de regels thuis en op school. (JeugdenGezin)