Eerste kus...“Uh, heb je even?”, vraagt Chiara’s juf. Het is wel duidelijk dat ze een glimlach onderdrukt.  Op fluistertoon vertelt ze: “Twee jongetjes uit de klas hebben me verteld dat ze allebei verliefd zijn op Chiara. Ik heb ze gevraagd of Chiara ook op hén verliefd was, maar dat wisten ze niet. Ze waren wel naar haar toegegaan om het te vragen, maar ze had gezegd: ‘In groep acht laat ik jullie dat pas weten.’” En dat terwijl Chiara nu in groep vier zit. Eerste kus...“Uh, heb je even?”, vraagt Chiara’s juf. Het is wel duidelijk dat ze een glimlach onderdrukt.  Op fluistertoon vertelt ze: “Twee jongetjes uit de klas hebben me verteld dat ze allebei verliefd zijn op Chiara. Ik heb ze gevraagd of Chiara ook op hén verliefd was, maar dat wisten ze niet. Ze waren wel naar haar toegegaan om het te vragen, maar ze had gezegd: ‘In groep acht laat ik jullie dat pas weten.’” En dat terwijl Chiara nu in groep vier zit.

Vier jaar wachten op antwoord

 Diep in mijn hart groeit de trots. Geweldig, deze dochter verkoopt haar huid duur. Maar, het moet gezegd worden, de beide heren hebben ook karakter. Juf had tegen ze gezegd: “Dan moeten jullie nog even geduld hebben!” Maar dat hadden ze wel. Ze zouden gewoon vier jaar lang wachten op het antwoord. 

Princess and the kiss

Waarschijnlijk is Chiara’s reactie te danken aan het boek The princess and the kiss, waar ik al eens over geschreven heb. Het gaat over een prinses die haar ‘eerste kus’ bewaart tot haar echte prins komt. En da’s dus echt niet de eerste de beste. Allerlei rijke, knappe, stoere en romantische prinsen krijgen op hoffelijke wijze de bons, omdat ze vooral vol zijn van zichzelf. Totdat de prinses de ware vindt. En zo is ‘de eerste kus’ geregeld een onderwerp van gesprek in huize Loenen.

Verkering

Ook voor Cecile van negen jaar wordt het met de dag relevanter. Want allerlei vriendinnetjes uit haar klas hebben ‘verkering’. Ongelofelijk vind ik dat. Oké, dat je op die leeftijd al best wel verliefd kan zijn, daar kan ik inkomen, maar om de hele dag met veel bombarie over jongens te praten… Een beetje teveel soaps gekeken waarschijnlijk. Gelukkig baalt Cecile ook van al het geklets op het schoolplein over jongen X en Y en van de vraag: “Waarom heb jij nog geen verkering?” Samen kunnen we goed over het onderwerp van gedachten wisselen: dat het belangrijk is om eerst zelf volwassen te worden en hoe je er nu achter komt of iemand nu wel of niet bij je past.

Eerste kus

“Hoe ging dat eigenlijk bij jullie?”, is haar vraag dan natuurlijk, waarop ik daar zo eerlijk mogelijk over vertel. Na zo’n gesprekje bidden we voor de man waar ze hopelijk op een dag mee gaat trouwen: dat hij ook zijn ‘eerste kus’ mag bewaren.

In de kleutelklas

Denise van vijf zit nog niet zo best in deze materie. Die kust er nog op los in de kleuterklas. Daar loopt zo’n knuffelig kleuterventje rond dat graag natte zoentjes uitdeelt. Dat wordt dus ook duidelijk als het onderwerp ‘jongens’ besproken wordt aan tafel. “Nou mama, over mij hoef je je geen zorgen te maken hoor”, zegt Denise, “Ik bewaar m’n laatste kus!”

Brechje Loenen