Jeugd heeft mediatraining nodigKinderen helpen om een goede beslissing te nemen is een integraal onderdeel van mediatraining. Dat zegt aartsbisschop Foley aansluitend op de boodschap van paus Benedictus XVI voor mediadag Kinderen en de media: een uitdaging voor training. Jeugd heeft mediatraining nodigKinderen helpen om een goede beslissing te nemen is een integraal onderdeel van mediatraining. Dat zegt aartsbisschop Foley aansluitend op de boodschap van paus Benedictus XVI voor mediadag Kinderen en de media: een uitdaging voor training.

Aartsbisschop John Foley, voorzitter van de Pauselijke Raad voor Sociale Communicatie, maakte deze opmerking afgelopen donderdag bij de verklaring die is uitgekomen bij de boodschap van paus Benedictus XVI voor de 41e Wereld Communicatie Dag, die wereldwijd op 20 mei plaatsvindt.

Foley: “De Heilige Vader herinnert ons eraan dat kinderen zo veel mogelijk moeten worden bijgestaan als zij in contact komen met de media en waar het risico bestaat dat soms realiteit en fictie kunnen worden verward.” “In de ideale situatie zouden ouders, leraren en parochies zich op de hoogte moeten stellen van de talen en technieken die de media hanteren, zodat zij een betere selectie kunnen maken in wat zij aanbieden. Dit om kinderen te helpen bij het onderscheid en betere keuzes maken.

De verklaring meldt dat “algemene criteria gebaseerd op principes als schoonheid, goedheid en waarheid een goede leidraad kunnen vormen voor het selecteren van programma’s, inhoud en ook videospelletjes". Aartsbisschop Foley voegde eraan toe dat “een eerste doel is situaties te voorkomen waar kinderen geleid kunnen worden naar thema’s of gebeurtenissen die hen verarmen of misleiden onder het mom van vrijheid, of waar een medogenloos verlangen voor het onbekende wordt gecreëerd, dat – op de lange duur – nooit zal worden vervuld of waar geluk zal brengen.”

De verklaring bevat ook de oproep van de paus tot leiders in medialand, waarin hij hen eraan  herinnert “het algemeen belang te bewaken, de waarheid hoog te houden, de menselijke waardigheid te beschermen en het respect voor de behoeften van gezinnen te promoten”.

Zie de volledige tekst van paus Benedictus XVI voor Wereld Communicatie Dag, in het Engels