Meer dan de helft van de ouders controleert de online activiteiten van hun kinderen, zo blijkt uit onderzoek onder tweeduizend Britse internetgebruikers. 55 procent van de ouders controleert hun zoon of dochter door sociale netwerkprofielen te bekijken. Nog eens vijf procent van de ondervraagden zegt dit ook te zullen doen als ze wisten hoe ze dit moeten doen. Meer dan de helft van de ouders controleert de online activiteiten van hun kinderen, zo blijkt uit onderzoek onder tweeduizend Britse internetgebruikers. 55 procent van de ouders controleert hun zoon of dochter door sociale netwerkprofielen te bekijken. Nog eens vijf procent van de ondervraagden zegt dit ook te zullen doen als ze wisten hoe ze dit moeten doen.
Vier van de tien ouders geeft toe regelmatig de statusupdates van hun kinderen te checken. Het prikbord op Facebook wordt door 39 procent bekeken om te zien wie er berichten stuurt naar hun kinderen en 29 procent bekijkt foto’s waarin hun kind is getagd. De reden daarvoor is dat meer dan een derde overbezorgd is.
Een kwart gelooft dat dit de enige manier is waarop zij werkelijk kunnen zien waar hun kind mee bezig is. Elf procent zegt een Facebook-account aangemaakt te hebben om hun kind in de gaten te houden en meer dan 33 procent begluurt hun kind om te weten met wat voor mensen het omgaat.
Surfgeschiedenis
Ongeveer 16 procent van de ouders gaf aan een poging te hebben gedaan om vrienden te worden op Facebook met hun kinderen en dertig procent van die verzoeken werd afgewezen. Het komt misschien niet als een verrassing dat vervolgens 13 procent inlogt onder een account van een vriend, om hun kind te bespioneren, aldus beveiligingsbedrijf BullGuard dat het onderzoek liet uitvoeren.
Niet alleen sociale netwerksites worden gecontroleerd door bezorgde ouders – 76 procent zegt ook de internetgeschiedenis te checken om zeker te weten dat het kind geen ongeschikte websites bezoekt. Verder zegt 21 procent de chatgeschiedenis te controleren en 23 procent bekijkt de verzonden berichten van e-mailaccounts. Terwijl 14 procent beweert slechts nieuwsgierig te zijn, zegt 41 procent bezorgd te zijn dat hun computer besmet wordt door virussen of malware, wanneer een kind een onveilige website bezoekt of zich registreert voor een illegale dienst. (security.nl)