Italië houdt gezinsconferentieDe Kerk mag meepraten over het gezinsbeleid. Dat heeft president Giogio Napolitano van Italië deze week gezegd bij de opening van een gezinsconferentie, die georganiseerd wordt door de Italiaanse overheid. Italië houdt gezinsconferentieDe Kerk mag meepraten over het gezinsbeleid. Dat heeft president Giogio Napolitano van Italië deze week gezegd bij de opening van een gezinsconferentie, die georganiseerd wordt door de Italiaanse overheid.

De conferentie vindt plaats in een tijd waarin de Italiaanse politici sterk verdeeld zijn over een voorstel waarin ongehuwde – en dus ook homoseksuele – stellen dezelfde rechten als gehuwden krijgen. De conferentie werd begin mei zelf onderdeel van die discussie toen minister Rosy Bindi van Gezinszaken, verantwoordelijk voor de organisatie van de Nationale Gezinsconferentie, duidelijk maakte dat zij geen homoseksuele groeperingen had uitgenodigd. Enkele van haar collega’s lieten daarop weten dat zij daarom niet naar de conferentie zouden komen. Haar toelichting op het besluit was eenvoudig: Zolang paren van gelijke sekse in de Italiaanse wet niet als sociale eenheid worden gezien, zijn ze niet welkom.

President Napolitano erkende de verhitte discussie die is ontstaan rond de inmenging van de katholieke Kerk in het politieke debat. Volgens hem erkent de overheid het recht van katholieke leiders deel te nemen in het formuleren van nationaal beleid. “Er zal naar de Kerk worden geluisterd”, verzekerde de president.

Via de conferentie, die van 24 t/m 26 mei in Florence plaatsvindt, wil de Italiaanse overheid kennis vergaren over de omstandigheden, wensen en ideeën van en voor het gezin. Buiten gouvernementele vertegenwoordigers, regionale en lokale overheden, wetenschappers, bonden en vakverenigingen zijn ook allerlei organisaties uitgenodigd die zich op een of andere manier met gezinszaken bezighouden. De overheid wil met de conferentie een effectieve en innovatieve impuls geven aan beleid voor het gezin. Dit moet dan bijdragen aan de sociale cohesie en ontwikkeling, maar ook economische groei en werkgelegenheid bevorderen. (CWN/KN)