Justine Pardoen"Natuurlijk kan internet gevaarlijk zijn voor kinderen, maar het is de hoogste tijd dat we de discussie verleggen naar wat wél kan." Dat zegt Justine Pardoen, mede-oprichtster van de stichting Mijn Kind Online en jurylid van de Gouden @penstaart.
"Natuurlijk kan internet gevaarlijk zijn voor kinderen, maar het is de hoogste tijd dat we de discussie verleggen naar wat wél kan." Dat zegt Justine Pardoen, hoofredacteur van Ouders Online, mede-oprichtster van de stichting  Mijn Kind Online en jurylid van de Gouden @penstaart die dinsdag werd uitgereikt.

Justine Pardoen"Je maakt het ook heel moeilijk als je alleen maar roept wat gevaarlijk is. Je kan beter vertellen waar kinderen dan wél terecht kunnen." De Gouden @penstaart, een prijs voor de beste website voor kinderen, is in het leven geroepen om op een positieve manier aandacht te vragen voor kinderen op internet. "Echte risico’s gelden voor een minderheid van de kinderen. De meeste jonge gebruikers van het web zijn ontzettend actief en creatief bezig."

Over die gevaren is volgens Pardoen bovendien al zoveel bekend dat er inmiddels een redelijk bewustzijn is gecreëerd. "Vroeger spraken we over de drie P’s: pedo’s, porno en pesten. Inmiddels is daar de p van privacy en de p van prostitutie bijgekomen. Maar waar wij als stichting nu heel erg mee bezig zijn, is het gevaar van reclame op internet. Dat is namelijk overal, en het is goed als kinderen en ouders daarvan op de hoogte zijn."

Uit onderzoek van Mijn Kind Online blijkt dan ook dat driekwart van de kinderen tussen de 10 en 14 jaar behoefte heeft aan meer les. Veertig procent van de kinderen op de basisschool krijgt nooit internetinstructies. Slechts zeven procent van de leerlingen zegt op school nog iets nieuws over internet op te steken. Het meeste leren ze thuis.

Pardoen: "Wat ik zorgwekkend vind is dat de pabo-studenten die nu uitstromen ook niet in staat zijn om aansluiting te maken met wat de huidige generatie kinderen online doet. Als daar niet iets aan wordt gedaan ontstaat er een gat." Daarom is het volgens haar de hoogste tijd dat de aandacht van de gevaren wordt verlegd naar de mogelijkheden die het web de kinderen kan bieden.

De beste websites voor kinderen zijn volgens de jury van de Gouden @penstaart : Kro.kindertijd.nl en de website naar de brugklas van Els Bijsterbosch uit Wijhe. Minister voor Jeugd André Rouvoet reikte de prijzen dinsdagavond uit in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Er waren in totaal bijna 600 inzendingen voor de wedstrijd. (AD)