Internationale Dag van de ManKatholiekgezin.nl stuitte van de week op iets opmer­ke­lijks: de Vader­week en de Inter­natio­nale Dag van de Man – Inter­national Mensday. Daar wilden we meer van weten. Katholiekgezin.nl stuitte van de week op iets opmer­ke­lijks: de Vader­week en de Inter­natio­nale Dag van de Man – Inter­national Mensday. Daar wilden we meer van weten.

Internationale Dag van de ManEen item in het jeugdjournaal over de campagne Vaders Voor Lezen trok onze aandacht. Misschien ben je er via je kinderen van de lagere school wel op geattendeerd. De campagne vindt plaats in het kader van de Vaderweek (17 t/m 23 november) waarin voorlezen door (groot)vaders centraal staat!

De vaders worden opgeroepen, speciaal op 19 november, hun kinderen voor te lezen. Die dag, zo blijkt, is het de Internationale Dag van de Man. Vaders Voor Lezen roept alle vaders van Nederland op om hun baby, dreumes, peuter, kleuter of schoolkind minstens 15 minuten voor te lezen. Zo ervaren vaders hoe leuk het is om voor te lezen, en hoe leuk hun kinderen het vinden. De bedoeling is dat ze vaker gaan en blijven voorlezen.

De Internationale Dag van de Man heeft als thema: ‘Working together for men and boys’ waarbij één van de doelen is: ‘highlighting positive role models’. Op de site voor deze internationale dag is te lezen dat het doel onder meer is het benadrukken van positieve mannelijke rolmodellen. “Het is een kans voor mannen om hun prestaties en bijdragen te vieren, in het bijzonder hun bijdragen aan de gemeenschap, het gezin, het huwelijk en aan de zorg voor hun kinderen.”

Sponsor van de Internationale Dag van de Man is Dads4Kids Vaderschap Foundation. Deze Australische organisatie wil helpen om het tij van vaderloosheid te keren en vaders aan te moedigen. De missie van de Vaderschap Foundation is om het welzijn van kinderen te verbeteren door het aantal kinderen dat opgroeit met betrokken, verantwoordelijke, geëngageerde en liefdevolle vader te laten groeien.

“Mannelijkheid is de basis voor het vaderschap”, zegt de site. “Goede mannen maken goede vaders.” Kinderen en gezinnen plukken daar de vruchten van. De Stichting werkt samen met diverse organisaties wereldwijd om een positief beeld van mannelijkheid te bevorderen en gezinsvriendelijk beleid te stimuleren ter ondersteuning van mannen.

In Nederland vinden er in het kader van de Vaderweek ook diverse activiteiten plaats.