Inkomensafhankelijke toeslag voor kinderen Gezinnen met kinderen krijgen vanaf volgend jaar een inkomensafhankelijke toeslag. De Tweede Kamer stemt in meerderheid in met een voorstel hiertoe van minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin, zo bleek donderdag. Inkomensafhankelijke toeslag voor kinderen Gezinnen met kinderen krijgen vanaf volgend jaar een inkomensafhankelijke toeslag. De Tweede Kamer stemt in meerderheid in met een voorstel hiertoe van minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin, zo bleek donderdag.

De toeslag komt in plaats van de huidige belastingkorting voor gezinnen met kinderen. Die heeft als nadeel dat veel arme huishoudens er niet van profiteren, omdat ze te weinig belasting betalen om voor de korting in aanmerking te komen.

Het 'kindgebonden budget' is een idee van de ChristenUnie, de partij van Rouvoet. Oppositiefractie VVD ziet er niets in.

Volgens VVD-Kamerlid Stef Blok ontmoedigt de maatregel vrouwen om een baan te zoeken, omdat ze de kindertoeslag dan weer geheel of gedeeltelijk kwijtraken.

Buitenland

Een ander bezwaar van Blok is dat ook kinderen in het buitenland voor de toeslag in aanmerking komen. Hierdoor worden Turkse of Marokkaanse gezinnen gestimuleerd om hun kind in hun land van herkomst te laten opgroeien, vreest hij. Volgens Blok is dat slecht voor de integratie.

De VVD'er diende een voorstel in om de 'export' van de toeslag te voorkomen. Maar volgens Rouvoet is dat onmogelijk, als gevolg van internationale verdragen die Nederland heeft gesloten. Het voorstel van Blok krijgt waarschijnlijk geen meerderheid.

Door technische oorzaken kan de toeslag pas vanaf 2009 per kind worden uitgekeerd. Daarom komt er volgend jaar als tussenstap een toeslag per gezin. (NU.nl)