Informatie-management voor kinderenPubers komen op steeds meer plaatsen en op steeds jongere leeftijd in aanraking met een brede stroom aan informatie. Het is dan ook belangrijk niet alleen met hen te praten over de inhoud van media, maar ook over hoe je omgaat met alle informatiestromen. Mijnkindonline.nl zette alles op een rijtje. Pubers komen op steeds meer plaatsen en op steeds jongere leeftijd in aanraking met een brede stroom aan informatie. Het is dan ook belangrijk niet alleen met hen te praten over de inhoud van media, maar ook over hoe je omgaat met alle informatiestromen. Mijnkindonline.nl zette alles op een rijtje.

Informatie-management voor kinderenMediaopvoeding, zo stelt de site mijnkindonline.nl, is ook: leren omgaan met technologie en het managen van alle informatiestromen. Noem het maar 'informatie-management'.

Hieronder vijf tips.

1. Technologie kent geen beperkingen meer
Je moet beseffen dat zodra er een smartphone in de buurt is, of zelfs maar een gewone mobiele telefoon, je overal en altijd met technologie kan bezig zijn. Berichten sturen, games spelen, enz. Dit is een groot verschil met vroeger waar games en technologie beperkt waren tot thuis of in een pretpark. Voor kinderen is technologie altijd aantrekkelijk.

2. Weet wanneer je de dingen moet afzetten
Ja, kinderen kunnen veel leren van computers en games, maar weet dat te veel niet goed is. Al van 2 uur per dag zouden er negatieve effecten kunnen ontstaan (er is trouwens een duidelijk negatief effect tussen schermtijd in het algemeen en schoolresultaten, dus ook televisietijd). Kinderen kunnen zelf niet inschatten wat te lang is, dit is de taak van de ouders. Kinderen (ook pubers!) weten overigens ook niet hoe lang een kwartier duurt, of een uur. Help ze met het ontwikkelen van tijdsbesef door hulpmiddelen te gebruiken.

3. Ken het verschil tussen voorkeur en verslaving
Het is niet omdat je kind liefst een avondje surft of een game speelt, dat je zoon of dochter verslaafd is aan het toestel of de game. Meer nog, uit spelonderzoek blijkt steeds weer dat de meeste kinderen nog steeds graag buiten spelen. En dat pubers elkaar het liefste in het echt ontmoeten. Maar als ze niet weg mógen, weten ze wel raad met hun vrije tijd.

4. Focus op technologie die jou met je kind verbindt
Beeld je een gezin in met vader, moeder en kinderen allemaal met een scherm rond de tafel. Zoon op de smartphone, vader op een laptop, moeder op haar telefoon, enz. Dit is geen technologie waar je samen mee bezig bent. Zorg voor momenten samen, graag ook aan de computer, zeker bij jonge kinderen.

5. Zorg voor een goede balans
Nee, toegang ontzeggen is kinderen afsluiten van de hedendaagse wereld, maar zoek een goed evenwicht tussen online, offline, binnen en buiten, samen en apart en biedt ze uitdagingen van verschillende soort. Ook fysiek!

De site Mijnkindonline.nl verzamelde nog veel meer informatie over mediagebruik bij kinderen en pubers. Klik hier.