VaccinatieBinnenkort zullen kinderen van zes maanden tot en met vier jaar oud worden opgeroepen voor een inenting tegen de Mexicaanse griep. Kinderen tot twee jaar krijgen daarbij voorrang.
Binnenkort zullen kinderen van zes maanden tot en met vier jaar oud worden opgeroepen voor een inenting tegen de Mexicaanse griep. Kinderen tot twee jaar krijgen daarbij voorrang.

Ook huisgenoten van kinderen tot en met vijf maanden oud krijgen een prik. Dat heeft de Gezondheidsraad maandag 9 november geadviseerd aan minister Ab Klink van Volksgezondheid, die het advies heeft overgenomen.

VaccinatieVoor kinderen tot en met een half jaar zijn de vaccins nog niet afdoende getest op veiligheid en effectiviteit. De Gezondheidsraad kwam tot het advies omdat kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar risico lopen op schade aan de longen als ze moeten worden beademd.

Zwanger

Voor oudere kinderen is inenting niet nodig omdat ze veel minder snel met de griep in het ziekenhuis belanden. De raad adviseert vrouwen die langer dan drie maanden zwanger zijn, zich te laten inenten omdat zij tijdens de zwangerschap moeilijker ademhalen. Tot nu toe had de raad alleen gezegd dat vaccins voor hen beschikbaar moesten zijn.

De vaccinatie van de kinderen begint op maandag 23 november en wordt uitgevoerd door de GGD. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is daar blij mee. "Een dergelijke grote groep kinderen kunnen huisartsen onmogelijk aan qua organisatie", aldus een woordvoerder. Huisartsen hebben het druk, maar kunnen het extra werk nog aan. Zij hebben volgens de zegsman veel aanloop door patiënten die zich willen laten vaccineren, maar ook door de massa patiënten die vragen willen stellen.

Risicogroep

Volgens Klink zijn er genoeg vaccins om iedereen in te enten die tot een medische risicogroep behoort. Naast de nieuwe groep van jonge kinderen zijn dat zwangeren, 60-plussers en mensen met suikerziekte of long- en hartproblemen en dus ook bijvoorbeeld jongeren met astma.

Ouderorganisaties als Ouders & Coo en het blad Ouders van Nu ondersteunen het advies. "Op het moment dat deskundigen stellen dat het verstandig is om kinderen in een bepaalde leeftijdsgroep te vaccineren, lijkt het mij verstandig om dat ook te gaan doen", aldus Harry van der Molen van Ouders & Coo, de landelijke organisatie van en voor ouders, ouderraden (OR) en medezeggenschapsraden (MR) in het protestants-christelijk en oecumenisch onderwijs.

België

Yolande de Best-Meijer van het magazine Ouders van Nu vindt het moeilijk om een helder standpunt in te nemen. "In België worden alle ouders met kinderen onder de zes jaar ingeënt. Er is veel onzekerheid, zeker nu de griep weer wat ernstiger om zich heen grijpt en ook gezonde kinderen worden getroffen." Daarnaast ziet ze steeds duidelijker de ontwikkeling dat mensen hun eigen afweging maken op basis van het internet.

"Ze surfen zich gek op het internet naar informatie. Je kunt daaruit opmaken dat er steeds minder vertrouwen is in organisaties als de Gezondheidsraad en de overheid in het algemeen. Als we tien jaar geleden werden opgeroepen voor een dergelijke inenting, dan deden we dat allemaal. Dat is nu wel anders. Zie de inentingen laatst tegen baarmoederhalskanker." (Nu.nl)