In 1% Europese gezinnen loopt kind wegElk jaar loopt naar schatting in 1 op de 100 Europese gezinnen een kind weg. Dat blijkt uit gegevens die vorige week werden gepresenteerd op een Europese conferentie over wegloopgedrag. De weglopers zijn bijzonder kwetsbaar. Elk jaar loopt naar schatting in 1 op de 100 Europese gezinnen een kind weg. Dat blijkt uit gegevens die vorige week werden gepresenteerd op een Europese conferentie over wegloopgedrag. De weglopers zijn bijzonder kwetsbaar.

In 1% Europese gezinnen loopt kind wegDe conferentie was een initiatief in het kader van het Belgische EU-voorzitterschap en vond plaats op het Belgisch koninklijk paleis, waar koningin Paola gastvrouw is. Zij is ook voorzitster van het beschermcomité van Child Focus, dat deze problematiek in Europa op de agenda zet.

Child Focus en Missing Children Europe waarschuwen dat weglopers bijzonder kwetsbaar zijn. In België is meer dan 10 procent slechts tien jaar of jonger. Tijdens de periode weg van huis stellen veel kinderen zich bloot aan grote risico's: ze overnachten op onveilige plaatsen, raken betrokken bij diefstal, slaan aan het bedelen of worden het slachtoffer van seksuele uitbuiting en misbruik.

In België lopen elk jaar 9.000 kinderen weg.