Huwelijkscrisis kan worden overwonnenWanneer een huwelijk in zwaar weer verkeert, krij­­gen de echtgenoten een kans “die hen helpt om te groeien”. Dat zei paus Benedictus XVI tegen 300 deelnemers van de Retrouvaille Association, een internationale bewe­ging voor de steun aan gehuwden met problemen.
Wanneer een huwelijk in zwaar weer verkeert, krijgen de echtgenoten een kans “die hen helpt om te groeien”. Dat zei paus Benedictus XVI tegen 300 deelnemers van de Retrouvaille Association, een internationale beweging voor de steun aan gehuwden met problemen.

Huwelijkscrisis kan worden overwonnenDe paus herinnerde aan de oprichting van de beweging in 1977 door Guy en Jeannine Beland, “om paren in ernstige crisis te helpen hun problemen te overwinnen met een specifiek programma dat gericht is op het herstel van hun relatie, niet als een alternatief voor psychologische therapieën, maar op een andere en complementaire manier”. “Geleid door Maria en met de hulp van de Heer zal hun liefde worden gezuiverd, verdiept en versterkt”, aldus de paus.

Hij benadrukte vervolgens dat hoewel de leden geen professionals zijn, ze getrouwde paren zijn die met soortgelijke huwelijksproblemen te kampen hebben gehad en die “overwonnen hebben met de genade van God en de steun van Retrouvaille”.

Een ernstige echtelijke crisis is volgens de paus “een realiteit met twee kanten. Aan de ene kant, en vooral in de meest acute en pijnlijke fase, lijkt het een mislukking. Dit is de negatieve kant. Maar er is een andere kant waarvan wij ons vaak niet bewust zijn, maar die God ziet. Sterker nog, zoals de natuur ons laat zien, is elke crisis een overgang naar een nieuwe fase van het leven.” (KN/CNA)